keskiviikko 21. joulukuuta 2016

Uusi vuosi käynnistyi Lauhanvuorella


Vuoden lyhin päivä kääntää luonnon kalenterin uudelle kierrokselle. Joulu juhlistaa päivänvalon hiipumisen päättymistä. Verkkaisesti pitenevät päivät paljastavat suunnan kääntyneen kohti kevättä.

Talvipäivänseisaus on vuodenkierron keskeinen taitekohta. Tämän vuoden lyhimpänä päivänä 21.12. aurinko nousee Lauhanvuorella 9.57 ja laskee 15.02, joten päivälle jää pituutta 5 tuntia ja 5 minuuttia. Hämärä antaa päivälle lisäaikaa reilun tunnin nousua ja laskua kohden. Päivällä auringon keskipiste ehtii vaivoin 4,6 astetta horisontin yläpuolelle.

Lauhanvuoren tunnelma on säilynyt vuoden taittumiseen asti syksyisenä, vaikka kevyt lumikerros on tuonut maisemaan talven tuntua. Koristeellinen lumi kuorruttaa hetken myös puiden latvuksia. Suojasää ja vesisade palauttaa tunnelman nopeasti muutaman viikon taaksepäin.

Puronvarren synkissä kuusikoissa lunta on sammalmatolla niukasti. Suurelta lähdealtaalta alkunsa saava luoma virtaa iloisesti solisten. Kuusikon äänimaisemaa piristävät vilkkaasti liikkuvat töyhtötiaiset. Matalan suvannon jäällä näkyy ohikulkumatkalla olleen saukon jäljet.

Värit elävöittävät vuoden viimeisiä päiviä. Pakkasen niukkuudesta huolimatta kuivana pysynyt ilma antaa tilaa valolle. Matalalta paistavan auringon valo on lämmintä. Myöhään nouseva ja aikaisin laskeva aurinko loihtii pilviin värikkäitä maalauksia.

Suonlaidan kankaalla seisoo harmaa kämppä. Jäätyneen ikkunan takana on koettu monta lumista ja kylmää talvea. Saman katon alle ovat päässeet myös metsätöissä uurastaneet hevoset. Hevoset ovat jääneet kuitenkin vaille hellan ja hirsiseinien turvaamaa lämpöä. Nyt kämpässä voi pysähtyä satunnainen retkeilijä juhlistamassa uutta vuodenkiertoa kynttilän äärellä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti