lauantai 17. lokakuuta 2015

Pässilän luontopolulla

Luontoliikkujan syyslenkki teki kierroksen Pässilän luontopolulla Jurvan Tainuskylän ja Ilmajoen Kalajaisjärven välillä. Polku on osa Levannevan luonnonssuojelualueen kautta kulkevaa Kurjen kierrosta.


Pässilän  luontopolku on perinteinen jurvalaisten luontoretkikohde, joka on perustettu ennen eu-hankereittien tulvaa. Luontopolku on merkitty varsin hyvin, joten sillä on melko helppo pysyä.

Kurjen kierroksen läntinen lähtöpiste on Laihian Rajavuorella. Helpointa reitille on lähteä Levanevan Maalarinmaalta, Tainuksen Peräkylän tai Pässilän hiihtomajalta.

Pässilän maasto tuo hienoa vaihtelua Levanevalla isojen suoalueiden rinnalle. Pässilässä pääosissa on vaihtelevat metsät ja kalliot. Karuimmilla kallioilla kasvat hitaasti mittaa lisäävät männyt, mutta kallioiden juurella rehevöivät paikoin hyväkasvuiset kuusikot.

Äijän- ja Ämmänpellon kivipeltojen alla sijaitsee rehevä lehto. Kuivankin syksyn jälkeen vettä löytyy myös kallioilta valuvista muutamista puroista ja noroista. Rinteen jälkeen tasaantuva maasto kerää norojen vettä myös pieniin altaisiin, joista vesi voi jatkaa matkaa alempana sijaitsevalle suolle.

Vaikka Pässilän metsät ovat pääosin talouskäytössä, niin polun varressa on yllättävän hienoja metsänäkymiä etenkin Pässilän Sikakallion alapuolella kulkevalla polulla. Pieni osa Pässilän metsistä ja pienimuotoisista soista on kuitenkin suojelu.

Lokakuun puolivälissä polun varresta löytyy muutama syömäkelvoton sieni. Kuvamalliksi tällaisetkin lajit kelpaavat.


Muutama pieni rastasparvi kiertelee kankaita marjojen perässä. Aurinkoisen kankaanreunan puolukat ovat päässeet parhaan ikänsä ohi, mutta syötäväksi ne toki kelpaavat vielä pitkään.

Isomman saaliin perässä ovat jurvalaiset metsästäjät, jotka ovat aloittaneet syksyn hirvestyskautensa. Isompaa saalista odotellessa metsämetsämiehetkin ravitsevat itsensä nuotiomakkaroilla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti