lauantai 14. syyskuuta 2013

Katikan kanjonissa

Kevät ja kesä tarjosivat paljon mielenkiintoisia hetkiä luonnossa erilaisten retkien muodossa. Syksyn pimenevät illat tuovat retkiä ja niiden tunnelmia jälleen myös näille sivuille.

Ensimmäinen kurkistus suuntautuu Kauhaneva-Pohjankankaan kansallispuiston uusimmalle kulmalle Kauhajoelle. Laajojen suoaukeiden ja karujen mäntykankaiden sijaan Katikan kanjoni tarjoaa jyrkkiä jokikuruja ja reheviä puronvarsia. Syyskuun alkupuolen lämmin iltapäivä tarjosi hienot puitteet retkelle.

Katikan kanjoni sijoittuu Kyrönjoen latvoille. Paikalla yhtyvät Kauhajärvestä ja Kauhanevalta alkunsa saavat latvaluomat sekä yksi vähäisempi luoma. Katikan kanjoni sijoittuu valtakunnallisesti merkittävän Hyypänjokilaakson maisema-alueen latvoille.Kolmentuulenlakki on paikallisten hyvin tuntema nähtävyyskohde, jonka ympärille kietoutuvat kolmen luoman uurtamat syvät kanjonit. Kolmentuulenlakki ja sen jatkeena oleva kapea harjanne ovat säästyneet vaivoin veden voimilta.

Kun ympäröivien kankaiden puusto on karua männikköä, niin jyrkissä rinteissä kasvaa järeää kuusikkoa. Kanjonin pohjalla luomat ovat ravinneet rehevää kasvustoa.

Katikanluoma laskee paikoin jyrkkänä ja kivisenä. Kevään korkea veden aikaan vesi räiskyy luomassa hienosti, mutta kesän kuivaan aikaan veden solina hukkuu välillä kokonaan kivien väliin. Sianselän länsipuolella Kauhajärveltä saapuvan luoman varressa on Pitkäkoski, jossa on perinteisempää pienimuotoista koskipaikkaa.

Alueella ei ole vielä rakennettuja polkuja tai muita palveluita. Alueen ohittavan Kiviluomantien tuntumasta löytyy kuitenkin tilava parkkipaikka. Alueen läpi kulkee huonosti ylläpidetty maastopyöräreitti.


Katikan parkkipaikalta kannattaa jatkaa matkaa jalkaisin. Ensimmäinen polku laskeutuu Katikan kanjoniin laskee noin parinsadan metrin päässä parkkipaikasta. Ylhäällä kulkevaa pyöräreittiä kulkemalla pääsee Kolmentuulenlakille, josta laskeutuu polku kanjonin pohjalle. Luomanvarsi on hyvin vaikeakulkuinen näiden parin polkukohdan ulkopuolella.

Hyvällä kelillä ja kunnolla Katikan kanjonin nähtävyydet jaksaa tarkistaa nuorempikin retkeilijä, mikäli intoa riittää. Kävelymatkat jäävät lyhyiksi, vaikka rinteissä on kiivettävää. Sateisella tai märällä kelillä rinteet ovat liukkaita ja vaikeakulkuisia. Katikan kanjoni tarjoaa monia reiluun luontoseikkailuun sopivia elementtejä.


6 kommenttia:

 1. Hauska kuulla kesän retkikuulumisia :).

  Hienoa myös, että suuntaat luontoliikkujan syyslenkin lauantaina Vaasaan Söderfjärdenin kurkipelloille! Toivottavasti sääkin suosii, kun ainakin ensi viikolle on jo luvassa kylmempää.

  VastaaPoista
 2. Olipa ilahduttavan hieno paikka, josta ympäröivä maasto ei antanut paljon vihjeitä. Nyt kesäkuussa 2017 paikalle on ilmestynyt uutukainen laavu ja jyrkän polun reunalle on lyöty rivi tolppia, joten kävelijöitä suojaava kaidekin on tekeillä. Vielä pitäisi saada kunnon nähtävyyskyltti jo kantatie 44 varteen eikä vasta Kiviluomantielle juuri ennen kanjonia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katikkaan on tulossa laavun lisäksi vaativa polku ympyräreitin muodossa vielä tämän vuoden aikana. Myös Kauhanevan ja Lauhanvuoren palvelut kehittyvät sekä reittien että rakenteiden suhteen. Kohteiden näkyvyyden parantamiseen tartutaan varmaan tiukemmin rakenteiden valmistumisen jälkeen.

   Poista
  2. Tämä itselleni todella tärkeä ikiaikainen suvunkin tarinoissa esiintyvä paikka OLI niin upea ennen viime kesää. Olin järkytyksestä sanaton, kun koskemattomat metsät ja ihanat pienet puronvarsipolut kanjonissa oli pilattu raivaamalla ja jotain hemmetin kaiteita ja laavuja rakennettu tuonne maagiseen metsään! Kaiken lisäksi ennen niin ihanassa rauhassa juoksenteli laumoittain huutavia ja roskaavia "turisteja", joille nyt olisi ollut ihan sama, missä metsässä he juoksevat, koska ei heitä nykynyt luonnon kauneus paljon kiinnostavan.Apua...Tuli niin paha mieli, että en varmaan koskaan enää mene paikalle. Miksi ihmeessä jopa polkujen yli kaatuneitten puitten kohdalle on pitänyt sahata aukot? Ei muuallakaan vastaavissa paikoissa näin tehdä. Ja ne jättiläismiset sillat kaiteineen pilaamassa ennen kaikkein kauneimpia kohtia maisemasta! Niin surullista. Eikös se koskematon metsä ole juuri se juttu? Puistoja on Suomi täynnä.

   Poista
 3. Kiitos! Olipa hienoa lukea ja ikäänkuin käydä tämän kautta lapsuuden maisemissa. Sinulla on todella hienot kuvat ja kuvakulmat!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukava kuulla, että kuvista on löytynyt tuttuja paikkoja. Näissä maisemissa on tarkoitus liikkua kameran kanssa myös jatkossa, joten uusia kuvia voi ajoittain päätyä myös näille sivuille.

   Poista