torstai 26. joulukuuta 2013

Kauhanevan joulu

Vesisateet hallitsevat vuoden lyhimpiä päiviä talvipäivänseisauksen jälkeen. Joulun aikana sade ropisee iloisesti jopa kuuden asteen lämmössä. Alkutalven pakkasjakso valkoisine lumipeitteineen on vain kaukainen muisto.

Joululenkki suuntautuu Kauhaneva-Pohjankankaan kansallispuistoon. Tapaninpäivän ajelujen kunniaksi sade hillitsee valumistaan - kokonaisen päivän ajaksi. Nummikankaan puolelta Kauhanevalle johtavat jäättömät ja pinnasta hiljalleen pehmenevät tiet.
Kauhanevan luontotornin edustalla on vettä keväiseen malliin. Lumien sulaminen ja sateet ovat valuneet suon laiteisiin sekä kankaiden ja soiden painanteisiin.

 
Kauhaneva on saanut loppukesän aikana uudet pitkokset. Työt ovat vielä viimeistelyä ja siivoamista vailla, mutta liikkumista töiden keskeneräisyys ei haittaa. Tuoreilta pitkoksilta löytyy pitoa myös märkänä talvipäivänä.

Lämpimät kelit eivät ole sulattaneet kaikkia alkutalven pakkasilla jäätyneitä lampia. Kauhalammin rannoilla on sulia reunoja ja jäätä täplittävät tuulen ruokkimat avannot. Liukkaalle jäälle ei parane lähteä kokeilemaan onneaan.

Talvinen suo on hiljainen. Yksittäinen teeri ylittää nevan, muutama hömö- ja talitiainen kiertelee rämemännyissä ja käpytikka etsii syötävää pitkostyömaalla käyttämättä jääneistä puista.

Kauhalammin länsilaidan laiturin ympärillä on hienoa ilmakuplien koristelemaa jäätä. Tarkemmin tutkimalla jäästä ja sen heijastuksista löytyvät päivän mielenkiintoisimmat maisemat. Pilvien vauhdikas liike ei onnistu nostamaan taivaalle värejä muutamaa vaatimatonta välähdystä lukuun ottamatta.

Salomaan nuotiopaikalla on vietetty joulua, mistä muistuttavat kuusen kupeelle unohtuneet koristenauhat ja tähti. Tapaninpäivänä nuotiopaikalla nautitaan kinkun jatkeeksi niin makkaraa kuin hernekeittoakin.

Uusilla pitkoksilla kevyetkin kengät pysyvät kuivina. Kyrönkankaan kesätien puolella on vastassa jokavuotinen ongelma. Polkusillat uivat tulvavesien keskellä. Polulla ei ole vettä paljoa, joten kumppareilla pärjää hyvin. Vaelluskengät saa märiksi, vaikka yrittäisi mutkitella vetisimpien kohtien ohi mättäiden kautta.

Alkutalven lumista ei ole jäljellä juuri mitään. Kauhanevan pitkoslenkin varrelta silmiin osuus vain yksi mitätön lumiläikkä. Nummikankaan myrskyaukon puuryteikön lomassa on jäljellä hieman useampi valkoinen täplä. Suurimman lumikinoksen päälle saa juuri ja juuri sovitettua parin isoja saappaita.

Kesäisen myrskyn kaatamien puiden kasa antaa viimeisten lumien lisäksi suojaa linnuille. Puiden alta lähtee lentoon kuuden vitivalkoisen riekon parvi. Lähimpään metsänreunaan lentävät riekot loistavat lumettomassa maisemassa kuin huutomerkit. Toivottavasti maa saa pian lisää valkoista väriä.


1 kommentti:

  1. Tunnelmallisia kuvia, lumen puuttumisesta huolimatta! Toivottavasti uusi vuosi tuo myös lunta ja pakkasta ennen kevään koittoa.

    VastaaPoista