lauantai 30. huhtikuuta 2016

Koskia ja kummajaisia Ikkelänjoella


Kauhajoen Ikkeläjärven ja Aronkylän välillä kulkeva Ikkelänjoki osaa yllättää. Karujen mäntykankaiden ja yksitotisten teiden välissä virtaavalta joelta löytyy hienoja maisemia ja yllättäviä yksityiskohtia.

Ikkelänjoki on uurtanut kankaaseen paikoin syvän, jyrkkäreunaisen uoman. Karujen kankaiden keskeltä laskeudutaan hetkessä rehevään jokilaaksoon, missä maiseman tunnelma muuttuu aivan erilaiseksi.

Huhtikuun viimeinen viikko alkoi sateisissa merkeissä, mikä nosti ojissa ja joissa virtaavan veden määrää. Parhaiten veden lisääntyminen näkyy Ikkelänjoen koskissa. Erityisesti kiireisimmät kosket ovat korkean veden aikaan äänekkäitä ja näyttäviä.

Lamminmaan alapuolella sijaitseva Pietarinkoski on yksi Ikkelänjoen hienoimmista koskista. Joki laskee melko lyhyellä matkalla reilusti ja useamman pienen kynnyksen yli.


Pietarinkoskella on viime vuosisadan alkupuolella käyttöön otetun sahan rakenteita, kuten vesien ohjaamiseen käytettyjä rännejä. Kosken kohdalla joen ylittää silta, joka tarjoaa esimerkiksi hyvän pyöräreitin Tokerotieltä Sahankyläntielle.

Hieman rauhallisempaan tunnelmaan pääsee jokilaavujen maisemissa. Varjoisimmissa notkoissa on vielä jäätä, jonka alla rinteiltä valuva vesi solisee hennosti. Havupuiden vihreys on vahvistunut ja rehevän jokinotkon kiireisimmät kasvit työntävät versojaan esiin.

Suurimman yllätyksen aiheuttaa erikoinen kevätsieni. Polun varrella on tennispallon kokoisia ruskeita palloja pieninä ryhminä. Suurimmat pallot ovat lähes kymmensenttisiä. Pallon yläosa on hieman maljamainen, jonka pintaa kattaa musta pinta.

Varovasti maasta irrotetun pallon pohja on pyöreä ja pallon sisältö on kirkasta hyytelöä. Erikoinen ilmestys on hytymaljakas, joka on harvinainen sieni. Suurikokoinen ja näyttävä sieni viihtyy rehevissä kuusikoissa. Sieni esiintyy satunnaisesti ja on harvinainen koko maassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti