lauantai 21. lokakuuta 2017

Katikankanjonin poluilla

Virtaavat vedet elävöittävät syksyistä luontoa. Erityisen kiehtovaa on katsella liikkuvaa vettä ja kuunnella sen luomaa äänimaisemaa. Kauhajoen kansalaisopiston kurssi vie tutustumaan kansallispuistoihin. Kauhaneva-Pohjankankaan kansallispuiston laidalla voi sukeltaa virtavesien maailmaan.

Katikankanjonin maisemiin on aiempaa helpompi tutustua, sillä Katikanluoman ympärille on rakentumassa hieno polku. Tällä hetkellä reitti on merkitty punaisilla - pieni osuus myös keltaisilla - nauhoilla.

Polku sukeltaa tasaiselta kankaalta alas Katikanluoman varteen, jossa uusi silta auttaa retkeilijän luoman toiselle rannalle. Hyvällä tuurilla sillalta voi nähdä muuttomatkalla olevan koskikaran. Polku seuraa hetken luomaa ja nousee jälleen kankaan laidalle. Alaspäin lähdetään laskeutumaan kapeaa harjannetta. Jyrkimmässä kohdassa laskeutumista helpottaa köysikaide, josta on helppo ottaa tukea.

Katikankanjonin perinteinen nähtävyys, Kolmentuulenlakki, on uuden polun kääntöpaikka. Paluumatkan voi tehdä hieman tasaisempaa reittiä luomanvartta kävellen. Kanjonin järeät kuuset, lahopuut, sienet ja käävät sekä jäkälät ja sammalet tuovat kanjoniin hienoja yksityiskohtia - virtaavan veden rinnalle.

Katikankanjonin polun varrelle on noussut uusi laavu, jonka viereen rakennetaan vielä puuliiteri. Kanjonin laidalla keikkuvalle laavulle kuuluu alhaalta rauhoittava kohina. Syksyn sateet ovat vahvistaneet virtaavan veden kohinaa. Alhaalla luoman varrella äänimaisema on vielä jämäkämpi. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti