lauantai 29. joulukuuta 2012

Talvipäivä seisahtaa nevalla

Vuoden lyhin päivä ajoittuu joulun edelle talvipäivänseisaukseen. Eteläisellä Pohjanmaalla aurinko pyörähtää horisontin yläpuolella melko tarkalleen viiden tunnin ajan. Kun hämärälle jää aikaa reilu tunti päivän molemmin puolin, mahtuu vuorokauteen monta pimeän puoleista tuntia.

Joulukuu on tarjonnut hienoja pakkaskelejä. Myös talvipäivänseisauksen aikana saatiin nauttia mukavan kirpeistä olosuhteista, kun pakkanen laski parhaimmillaan parinkymmenen asteen kieppeille.

Pakkaskeli tarjosi hienot olosuhteet juhlistaa merkkipäivää. Sopiva retkikohde löytyy Teuvan pohjoisosista Harjaisnevan alueelta. Suo sopii hyvin talvikohteeksi, sillä lähimmän maantien varresta on lyhyt kävelymatka avoimen nevan ääreen.
Suonreunan puut kantavat paksua lumikuormaa, mutta suolla tuulet ovat puhdistaneet latvukset enimmistä lumista. Nevan katteeksi on kertynyt reilu parikymmentä senttiä pehmeää puuterilunta, jota suojasäät eivät ole vielä päässeet tiivistämään.


Pehmeä lumi ei paljon hidasta kävelyä, mutta lumikengät helpottavat liikkumista. Nevalla on runsaasti pieniä koloja ja kuoppia, joihin on helppo kompastua ilman lumikenkiä. Lumikengillä ylittyvät helpommin myös suon hitaasti jäätyvät kohdat. 

Nevalta löytyy niukasti jälkiä, sillä jäniksetkin tuntuvat juroneen piilopaikoissaan. Teeriparvi on kuitenkin käynyt kävelemässä ja ruokailemassa suon keskellä. Yöpymispaikan linnut ovat löytäneet lämpimistä lumikuopista, mutta kieppiin asti lunta ei ole riittänyt.

Auringonvalon hiipuessa kasvava kuu ottaa taivaan haltuun. Talvipäivänseisauksen aikaan täysikuun on kuitenkin matkaa vielä viikon verran. Lähes pilvettömällä taivalla kuun seuraan nousevat nopeasti ensimmäiset planeetat ja hieman myöhemmin myös tähdet.

Talvipäivänseisaus kuluu talvisessa luonnossa verkkaisissa tunnelmissa. Rauhallinen liikkuminen lumikengillä tuo nevan talvisen tunnelman lähelle. Retkestä jää nevalle lumeen tallautunut ura, joka häviää hiljalleen pimenevään suomaisemaan.

1 kommentti:

  1. Kiitos Ismo!
    Hienoa kuvausta Harjaisnevan maisemista! Olis "maisemia" paremmin varmaan sointunut paremmin "hangilta", mutta en voinut luonnehtimaasi puuterilunta hangeksi väittää?
    Yksi ikävä ominaisuus retkikertomuksessasi on; tunnelmia tulkitseva luontokuvaus aiheuttaa huonoa omaatuntoa papparaiselle joka ei ole itseään saanut piiskatuksi tallomaan talvista nevaa. Mulla olis kyllä monta melko hyvää (kehnoa) selitystä nahjustelulleni, mutta se joinkin olisi seli-seli ja seli. Noh, sieluni silmin komppaan mukana.
    Martti    VastaaPoista