lauantai 7. lokakuuta 2017

Syksyn voimaa Lauhanvuorella

Syksy antaa virtaa. Värikkäät maisemat ja maukkaat marjat tarjoavat hyvän syyn ulkoiluun. Kauhajoen kansalaisopiston kurssi vie tutustumaan kansallispuistoihin. Lauhanvuorella syksyyn voi sukeltaa esimerkiksi Kivijadan kiertävällä reitillä.

Lauhanvuorella laajimmat maisemat avautuvat näkötornista, vaikka syysaamuisin maisema verhoutuu usein pehmeään sumuun. Torniin kiipeäminen ei mene kuitenkaan hukkaan, koska pieni reippailu portaissa tekee aina hyvää.

Syksyllä lämpö ei kiusaa ja sateen jälkeen ilma on raikas. Maisemaa elävöittävät tuulen kaatamat puut ja niiden juurakot. Kaatuneet puut tarjoavat tutkittavaksi paljon hienoja yksityiskohtia. Soiden värit ovat syksyiset. Heinien kellanoranssien sävyjen rinnalla maisemassa nousevat esiin juolukoiden punaiset lehdet. Syksyinen maisema täydentää nuotioringin tarjoilut ja tarinat.

Lokakuussa paras sieniaika alkaa olla ohi. Sen sijaan makeita ja kirpeitä makuja tarjoavia marjoja löytyy vielä runsaasti kankailta ja soilta. Marjat lupaavat terveyttä ja hyvää oloa etenkin suoraan mättäiltä nautittuina.

Myöhäisen kesän jälkeen osa mustikoista maistuu vielä hyviltä. Juolukat eivät ole yhtä maukkaita, mutta terveellisiä ainesosia niissä on ainakin yhtä runsaasti kuin mustikoissa. Variksenmarja eli kaarnikka on myös voimamarja, vaikka maku onkin hieman vaatimaton. Mättäät ovat punaisina mehevistä puolukoista, mutta pitkosten varrella karpalot kaipaavat vielä pakkasen puraisua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti