sunnuntai 10. helmikuuta 2013

Kanuunalahden rannoilla


Saaristomaisemat ovat tärkeä osa eteläisen Pohjanmaan luontoa. Talvinen saaristo voi vaikuttaa ensi silmäyksellä autiolta ja hiljaiselta, mutta hieman tarkemmin katsomalla sieltä paljastuu paljon mielenkiintoista.

Vapaan retkirannan löytäminen mökkien välistä ei ole aina helppoa. Kristiinankaupungin alle sijoittuvan niemen kärjessä on kelpo retkikohde kaikenkokoisille retkeilijöille. Paikka löytyy ajamalla kaupungin leirintäalueen ohi Skatantien päähän ja kääntymällä ison linjataulun alta vasemmalle.

Kanuunalahden ulkoilualueella pääsee saariston tunnelmaan. Muutaman sata metriä polkua esittelee naavaisia kuusia ja kilpikaarnaisia mäntyjä. Polun vierestä löytyy jyrkkiä kallionkylkiä, laakeita silokallioita sekä rantasorakkoja.

Länsirannan näköalapaikalta näkee saariston uloimmille luodoille noin parin kilometrin päähän. Viimeisten kivien takana aukeaa Selkämeren avoin ulappa. Helmikuun alkupuolen tuulet ovat rikkoneet jäät pitkälle saaristoon. Ulompana merellä on runsaasti avovettä sekä eri muodoissa liikkuvaa sohjoa ja jäätä.

Saaristo on muuttolintujen valtaväylä, jossa kevät käynnistyy helmikuussa merikotkien muutolla. Yksittäisten merikotkien näkemiseen Kanuunalahden maisemat tarjoavat hyvät mahdollisuudet ympäri vuoden. Myöhemmin keväällä saaristossa liikkuu runsaasti muuttavia ja pesimään asettuvia lintuja.

Rannoilla on lunta helmikuussa niukasti, sillä meri suojaa saaristoa ylenpalttisilta kinoksilta. Lunta on kuitenkin sen verran, että talvitunnelmasta ei joudu tinkimään ja liikkuminen käy vaivattomasti.

Kanuunalahdelle on rakennettu nuotiopaikka ja laavu, jossa kelpaa syödä eväät pitkän kaavan mukaan. Myös makkaran paistaminen onnistuu, ainakin jos ottaa polttopuut mukaan.Niemellä on mukava pistäytyä ympäri vuoden. Retkellä säilyy tuntuma kaupungin sykkeeseen, sillä reilun kilometrin päässä humisee Pohjolan Voiman iso voimalaitos. Tasainen humina unohtuu nopeasti, joten siitä ei ole isoa häiriötä.

Voimalan edustalla pyörii kolme tuulivoimalaa tuulien ja koneistojen salliessa. Muutama tuulivoimala on nousemassa vielä lisää lähialueelle.

Kanuunanlahdella voi katsella myös meriliikenteen ohjausmerkkejä. Moderni Kristiinan majakka (kartta) on viisi kilometriä lounaassa ja vanhaa sukupolvea edustava Sälgrundin majakka (kartta) 12 kilometriä luoteeseen. Sälgrund on helpoin löytää majakan valon vilkkuessa hämärän aikaan.

Majakoiden lisäksi niemen edessä avautuvalla merialueella on runsaasti erilaisia väylämerkkejä, joista osassa on myös valoja. Paikan nimi kertoo, että alueella on purjehdittu ja turvattu rantoja myös kauan ennen nykyisiä väylämerkkejä.

4 kommenttia:

 1. Minne asti tuolla voi mennä autolla, ts. voiko sen jättää polun alkamiskohtaan vaiko jo aiemmin jonnekin? Yritin katsoa kartalta, mutta sieltä ei oikein saa käsitystä tien koosta tai P-paikoista...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kartalla näkyvän Polku alkaa -tekstin kohdalla on myös parkkipaikka, jonne johtava tie on ollut auki läpi talven.

   Poista
 2. Parhautta! Veden muovaamat kalliot muuttavat ilmettään ja hehkuvat aina ilta-auringon viimeisiin säteisiin.

  VastaaPoista