tiistai 7. heinäkuuta 2015

Kakkorin kesäisillä kallioilla


Karijoen Iso-Kakkori tarjoaa hienon kesäisen retkikohteen. Vuoren laella on viihtyisä kota taukopaikaksi. Laelta avautuvat laajat näkymät ympärillä leviäviin maisemiin.

Iso-Kakkori sijoittuu Kakkorin hiihtomajan ja Parran väliselle retkeilyreitille. Kevyen pistäymispaikan lisäksi vuorelta löytyy tutkittavaksi hienoja kallioita ja niiden yksityiskohtia.

Vuoren juurella rinteiltä valuvat vedet ravitsevat kasvillisuutta. Heinäkuun alkupuolella alarinteillä kukkivat hienosti talvikit, vanamot sekä lehdokit. Lehdokin hienoihin tuoksuihin parhaan tuntumaan saisi palaamalla paikalle yöllä, sillä kukka tavoittelee etenkin öisin liikkuvia pölyttäjiä.

Iso-Kakkorin korkeimmalta paikalta näkee kauas etenkin itään, sillä lännen puolen maisemat jäävät osin puiden taakse katveeseen. Laella sinnitellyt vanha kolmimittaustorni on siirtynyt savuna ilmaan, sillä lahosta tornista on jäljellä enää muutama musta hiili. Toivottavasti paikalle saadaan tulevaisuudessa kaikkia retkeilijöitä palveleva näkötorni.

Kakkorin maisemissa on runsaasti merkkejä kivimiesten työstä. Taitavat ja ahkerat kivimiehet ovat lohkoneet Kakkorin kallioista kiviä kylillä käytettäväksi. Näistä ajoista muistona kallioilla on kivisiä portaita ja jopa valmiiksi lohkottuja kiviä.

Kakkorin laen ympäristöstä löytyy monipuolisia esimerkkejä myös luonnon muovaamista kallioista. Pienellä lenkillä voi löytää jyrkänteitä, isoja lohkareita, vaikeakulkusia kivikkoja, silokallioita ja veden uurtamia uomia. Korkeimman paikan ympäristössä maasto on paikoin hyvin vaikeakulkuista, joten kallioihin tutustuminen vaatii hyvää kykyä liikkua ja notkeutta.

Ehkä kaikkein jännittävimpiä ovat kivien alle muodostuneet luolat ja käytävät. Kivien koloja ja lohkareluolia tutkiessa voi tuntea itsensä melkoiseksi seikkailijaksi. Onnistunut seikkailu on maikoista palkita hyvillä, kodassa nautituilla eväillä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti