keskiviikko 20. huhtikuuta 2016

Kevät saapuu keikkuen Lauhanvuorelle

Lauhanvuoren kansallispuiston lumet sulivat lähes kokonaan huhtikuun alkupuolella. Vain viimeisissä varjoisissa painanteissa ja polkujen notkoissa sinnittelee hieman lunta ja jäätä.

Kevät saapuu keikkuen. Lämmintä ilmaa tuovat lounaiset tuulet kääntyvät hetkessä pohjoiseen. Viileän ilmamassan voima muuttaa sateen lumisempaan muotoon. Rännän myötä valkoinen väri palaa hetkeksi Lauhanvuoren rinteille.

Lauhanvuoren laen maisemat näyttävät ensilumen valloittamilta. Erona syksyyn on peippojen, tiaisten ja kulorastaiden innokas laulu, mikä paljastaa vuodenajan kevääksi.

Varhaisella aamupäivällä poluilla saa kulkea rauhassa. Hieman aiemmin aamulla samaa polku on kävellyt moni muukin. Lukuisat myyrien polut ylittävät tuoreen lumikerroksen. Samaan suuntaan polulla on kävellyt pyy.

Lauhan kämpättömässä pihapiirissä punaiset rakennukset tuovat väriä maisemaan. Katolta ja puista tippuva vesi kertoi maiseman palaavan nopeasti lumettomaan kuosiin. Kevään virta vie kohti kesää.

Edelleen keikkuen... Muutamaa päivää myöhemmin (ma 25.4.) märkää lunta on maisemassa jopa kymmenkunta senttiä. Keväinen rintama jakaa lunta reilusti myös lähimaakuntiin. Keväällä lumiset maisemat ovat usein lyhytikäisiä. Tämäkin sade on muuttumassa vetisemmäksi ja lämpötila nousee muutaman päivän päästä lähelle 15 astetta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti