lauantai 9. huhtikuuta 2016

Keväinen koski kohisee Katikankanjonissa


Kevät laittaa lumet liikkeelle. Kauhanevan lumet hupenivat nopeasti maalis-huhtikuun vaihteessa. Vedet virtaavat vedenjakajan laajalta nevalta moneen suuntaan. Komeimmat jäähyväiset kansallispuistolle vedet jättävät Katikan kanjonissa.


Kauhanevalta Katikanluomaan päätyneet vedet laskeutuvat vauhdikkaasti Katikan kanjonin uumeniin. Lyhyellä matkalla luoma putoaa toistakymmentä metriä alemmas. Kevättulvan aikaan vesi kohisee kivien lomassa äänekkäästi ennen matkanteon tasaantumista.

Kanjonia ympäröiviltä kankailta lumet ovat sulaneet suurimmaksi osaksi huhtikuun ensimmäisen viikon aikana. Sen sijaan kanjonin pohjalla märkä lumivaippa peittää varvikkoa. Jyrkkiä rinteitä laskeutuu luomaan pienempiä luomia ja satunnaisia sulamisvirtoja.

Kanjonin varjoissa maisemaa hallitsevat suuret kuuset. Vuosien saatossa monet puut ovat kaatuneet ja lahonneet muodostaen otollisen asuinpaikan monille kääville, jäkälille ja sammalille. Äkkiseltään maisema voi näyttää ryteikköiseltä, mutta se turvaa lajien runsauden.   


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti