sunnuntai 10. huhtikuuta 2016

Kauhanevan jäitä sulattelemassa

Kevät on saapunut Kauhanevalle. Kansallispuiston viimeiset lumilaikut löytyvät mäntykankaiden pikkuaukoista. Nevan allikot ja lammet ovat jäässä, mutta sulamisvedet ovat valloittaneet vähäisemmät painanteet ja suonlaiteet. Selkeän yön jälkeen sulamisvesiä kuorruttaa kevyt riitekerros.

Kauhalammin jäätä koristavat pakkaspäivien piirtämät viivat. Talven pakkasten vaihtelu on venyttänyt ja rikkonut jäätä. Tummia rantamättäitä lämmittävä aurinko sulattaa lammen rantoja. Pohjoisrannan laiturilta pääsisi aloittamaan Kauhanevan uintikauden avannossa.


Vuoden ensimmäisinä päivinä jäätyneellä nevalla maisteltiin karpaloita. Tammikuun paukkuvat pakkaset jalostivat karpaloita makeammiksi, sillä suojaavan lumikerroksen neva sai vasta helmikuussa. Maaliskuun loppuun ajoittunut pääsiäinen toi tullessaan lumet sulattaneen lämmön.

Huhtikuun alkupuolella keväinen aurinko suosii retkeilyä. Retkimaisemat ovat siistiytyneet, sillä pitkosreitin varrelta on viimein kerätty vanhojen pitkosten romut. Iltapäivän mittaan taivaalle kertyy poutapilviä melkein kesäiseen malliin.

Kyrönkankaan kesätie on pitkiä pätkiä tulvaveden alla Kauhalammin ja Salomaan välillä. Polulla on paikoitellen vettä reilusti, joten kumisaappaat ovat alkukevään parhaat kulkuvälineet tällä välillä. Kauhanevan muilla reiteillä pärjää lenkkareiden kaltaisilla kevyillä kengillä.

Aamupäivällä Kauhaneva on äänekäs. Kurjet huutavat ja joutsenet joikaavat nevalla. Reunametsissä laulelevat kevään villitsemät peipot ja tiaiset. Reunarämeellä ruokailevat kevään ensimmäisiin pesijöihin kuuluvat isokäpylinnut. Pesintämaisemiin ovat saapuneet myös kiireisimmät kapustarinnat, kalalokit ja västäräkit.

Retken yllättävintä antia on kesätien laidan pensaikossa säksättävä peukaloinen. Tien laidalla kevätauringosta nauttivat vikkeläliikkeinen sisilisko sekä vauhdikkaasti lentävä neitoperhonen.

Kansallispuiston talvisimmat kolkat löytyvät Katikan kanjonista. Kanjonin varjoisella pohjalla maisemaa hallitsee vielä märkä lumikerros. Keväistä viestiä kanjoniin tuo kohiseva koski.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti