torstai 5. maaliskuuta 2015

Lauhanvuoren kevätkierrosMaaliskuun alussa Lauhanvuoren talvi on parhaimmillaan. Kansallispuiston maisemissa on reilusti lunta, vaikka Kauhajoen suurilta peltolakeuksilta lumet ovat jo sulaneet. Pilvinen pikkupakkanen johdattaa lumikengät Lauhanvuorelle.

Vaikka lunta riittää, talven keveys näkyy Lauhanvuoren maisemissa. Lumi satoi sulaan maahan, eivätkä talven vaatimattomat pakkasjaksot ole jaksaneet pureutua lumen läpi. Metsäisten soiden märät painanteet eivät ole jäätyneet koko talvena.

Lohiluoman varren tiheässä kuusikossa lunta on aina vähän. Luoman rannoilta lumi ja jää ovat väistyneet, joten veden äärellä viheriöivät varvut ja sammalet. Yhtään jääpuikkoa tai muuta roiskuvan veden muodostamaa koristetta ei virtaavan veden tuntumasta löydy.

Päivän nopea pidentyminen tuo kevään lähelle. Kovien talvipäivien vähäisyyden vuoksi Lauhanvuoren maisemissa liikkuu tavanomaista runsaammin lintulajeja ja -yksilöitä.Vanhan ajan talven jälkeen metsien lajivalikoima on suppea ja yksilöitä niukasti. Lisäksi linnut liikkuvat vähän kylminä talvipäivinä. Metsien jokavuotiseen vakiolajistoon kuuluvat esimerkiksi tiaisista lähinnä töyhtö- ja hömötiainen. Helpon talven jälkeen kankailla pyörii huomattavan runsaasti myös tali- ja sinitiaisia sekä hippiäisiä.

Metsissä hanki ei kanna lumikenkiä. Sen sijaan avoimilla soilla kulkeminen on vaivatonta. Päivän mittaan lämpimän puolelle nouseva lämpötila kostuttaa lumen, joka tarttuu kulkuvälineisiin. Liikkuminen ei saakaan olla aina liian helppoa. Pieni haaste palkitsee laiskat lihakset.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti