lauantai 24. toukokuuta 2014

Pohjoislahden kierroksella luonnon juhlaa

Pitkän odotuksen jälkeen Kristiinankaupungin kainaloon on valmistumassa hieno retkireitti. Reitillä on poikkeuksellisen monipuolista luontoa ja hienoja maisemia.

Pohjoislahden ympäri kiertävät polut ovat olleet olemassa jo pitkään, mutta reitin on katkaissut Tiukanjoki. Nyt joen yli on valmistumassa hieno riippusilta Tiilitehtaanmäen laidalle. Sillan valmistumisen jälkeen Pohjoislahden ympäri kiertää noin kuuden kilometrin mittainen ympyräreitti.

Suuri osa reitistä kulkee Tiilitehtaanmäki-Pohjoislahti -luonnonsuojelualueella. Reitti kulkee myös kaupungin rantoja vanhan puukaupungin ruutukaavan laidalla, joten monipuoliset palvelut ovat käden ulottuvilla.

Reitille voi lähteä esimerkiksi luontopolun itäiseltä parkkipaikalta (vanhan hautausmaan vierestä) tai Pohjoislahden lintutornin parkkipaikalta. Itäiseltä parkkipaikalta reitti sukeltaa Teuvan/Tiukanjoen suiston reheviin rantaluhtiin. Jokirannasta reitti nousee hetkeksi Tiilitehtaanmäen perinnemaisemiin lammaslaitumen laidalle.


Toukokuun loppupuolen illalla maisema on heleän vihreä ja linnut laulavat komeasti mutta sääsket eivät ole vielä saapuneet juhliin. Tiilitehtaanmäen ja jokivarren poluilla kevät ja alkukesä ovat äänekkäitä, kun taitavat laulajat varaavat reviiriään.

Alueella pääsee kuulemaan myös yölaulajia huomattavan monipuolisesti. Polunvarren lajistoon kuuluvat muun muassa sirittäjä, mustapääkerttu, viitakerttunen, kultarinta ja ruisrääkkä.


Lammashaalta reitti kulkee komea sekametsän läpi takaisin jokivarteen nuotiopaikalle ja riippusillalle. Toukokuun lopulla riippusilta ja nuotiopaikan ympäristö ovat vielä viimeistelyä vailla, mutta reitin käyttöä keskeneräisyys ei haittaa.

Riippusilta vihitään käyttöön sunnuntaina 15.6.2014 klo 13-16, jolloin reitillä ja sillalla on monenlaista ohjelmaa ja tarjoilua (tarkempi ohjelma). Samana viikonloppuna Kristiinankaupungissa on Avoimet portit -tapahtuma.


Riippusillan ylityksen jälkeen maisema muuttuu synkäksi kuusikoksi, jonka keskellä polku mutkittelee mukavasti. Kuusikko avartuu hiljalleen polun palatessa takaisin reheviin rantalehtoihin. Pohjoislahden pohjoispuolen metsien puusto on monimuotoinen ja metsää elävöittävät myös lahopuut.

Metsäjakson lopulla reitti kiertää ylämaankarjan laitumen - kunhan eläimet saapuvat töihinsä. Pohjoislahden länsirannalla polku kulkee vajaan kilometrin ihan tien tuntumassa, mutta lahden rannalle rakennetulla polulla voisi kuvitella olevansa syvällä luonnon keskellä.

Rantapolulta avautuu muutama hieno näkymä lahdelle, josta voi löytää hanhia, sorsia, kurkia tai harmaahaikaroita. Hieman korkeammalta lahden maisemia pääsee katsomaan Pohjoislahden uusitusta lintutornista, jonne mahtuu aiempaa useampi ihminen katsomaan lintuja yhtä aikaa.

Lintutornilta luontopolun lähtöpaikalle voi kävellä Pohjoislahden rantanurmikon ja Pitkänsillan kautta. Reitin viimeisillä metreillä voi käydä tutustumassa vanhan hautausmaan tunnelmaan.


Mikäli kuntoa riittää hieman enemmän, niin reittiin saa lisää kulttuuria kiertämällä Pitkällesillalle Kristiinankaupungin puutalojen reunustamien katujen kautta. Kaupunkireitin kiintopisteiksi voi ottaa esimerkiksi Myllykallion, Ulrika Eleonoran kirkon ja Kissanpiiskaajankujan.


Mikäli eväiden kantaminen tuntuu liian raskaalta, niin apua löytyy kaupungin kahviloista tai ravintoloista. Pohjoislahden kierros kuuluu ehdottomasti retkireittien helmiin, vaikka vertailukohtaa laajentaisi eteläiseltä Pohjanmaalta paljon kauemmas.
.

2 kommenttia:

  1. Retkivinkkisi oli vallan mainio - kiitokset siitä! Riippusilta nuotiopaikkoineen on hieno ja kuusikko luo mukavan kontrastin rannan lehtomaastolle ja karjan laitumelle.

    VastaaPoista
  2. Yle Pohjanmaalta löytyy myös juttu aiheesta: http://yle.fi/uutiset/uusi_riippusilta_yhdistaa_luontoreitit_kristiinassa/7300955

    VastaaPoista