perjantai 20. maaliskuuta 2015

Kevättä vastassa Kauhanevalla

Kevätpäiväntasaus on merkkipäivä, jolloin päivä pituus saavuttaa yön ja menee nopeasti ohi. Ajankohta tarjoaa sopivan hetken käydä katsomassa kevääseen heräävän Kauhanevan tunnelmia.

Kevät on käynnistynyt vauhdikkaasti. Maaliskuun puolivälissä pellot ja osa metsistä ovat täysin lumettomia. Yli kymmeneen asteeseen nousseet lämpötilat ovat jättäneet jälkensä luontoon.

Kevätpäiväntasausta edeltävä viikko on tarjonnut runsaasti nähtävää taivaalla. Näyttävät revontulet ja osittainen auringonpimennys ovat harvinaista katseltavaa. Kevätpäiväntasaus löytyy kalenterista joka vuosi 19.-21.3. väliltä.

Keväiselle Kauhanevalle pääsee etelän puolelta Kauhajärven ja Karvian väliseltä tieltä. Elliharjun risteykseen on saatu viimein kunnon opasteet, joten risteys löytyy helposti. Hiihtolomalla aurattu tie Kyrönkankaan kesätiellä on jäinen, mutta rauhallinen tahti vie perille.

Pohjankankaan pohjoisimmalla kolkalla Salomaassa on vielä runsaasti lunta. Lämpimiä päiviä seuranneet yöpakkaset ovat vahvistaneet hanget kävelijän kestäväksi.Nevalla lunta on selvästi vähemmän. Turvekermit ovat paljaina ja avosuolla näkyy jäätäkin niukasti. Korkeiden turvekermien varjoissa ja rämemäntyryhmien ympärillä lunta on jäljellä hieman enemmän.

Allikot ovat jäässä, mutta suolla virtaava vesi pitää muutamat kohdat auki läpi talven. Keväisellä suolla liikkuminen tarjoaa yllättäviä haasteita, vaikka routa tekee liikkumisesta vaivatonta.

Etelään nojaavat turvekermit ovat paikoin sulaneet ja sulattaneet myös kermien edustan allikkoa. Allikoiden jäät ovat liukkaat, joten ilman nastoja pitävän jalansijan saaminen on vaikeaa. Pitkokset ovat suurelta osin lumettomat, joten niillä on helppo kävellä myös varhaiskevään retkellä.

Keväinen lintumaailma ei näy vahvasti Kauhanevalla. Yksittäinen laulujoutsen huutelee harvakseltaan allikkoalueen pohjoispuolella. Kaukaa lännestä kuuluu parin joutsenen vastaukset. Valkoista väriä kantavat myös pari riekkoa, jotka viihtyvät nevalla läpi vuoden. Suon yli lentävä varis ilmoittaa jatkavansa matkaa lähikyliin.


Keskipäivän aurinko paistaa kirkkaana taivaalta, jossa vaeltaa pilviä harvakseltaan. Aurinko painuu verkkaisesti kuun taakse. Auringonpimennyksen eteen toivotut kevyet irtopilvet kiertävät auringon kaukaa.

1 kommentti:

  1. Tosi vahva kontrasti taivaan ja maan kesken - taivaalla on melkein jo kesä, mutta maassa vielä talvi.

    VastaaPoista