perjantai 9. tammikuuta 2015

Lauhanvuori alkuvuoden lumillaJoulun ja vuodenvaihteen lomakausi toi talven myös Lauhanvuorelle. Tammikuun ensimmäisen viikon jälkeen kansallispuiston maisemat tarjoavat mukavat olosuhteet lumikenkäilyyn. Myös sukset kelpaavat kulkuvälineeksi, sillä hiihtoladut on saatu kelpo kuntoon.

Tammikuun puolivälin lähestyessä talvipäivä on saanut selvästi lisää pituutta. Lisäminuutit huomaa erityisesti pilvettöminä päivinä, jolloin päivänkajo antaa reilusti lisää aikaa ulkoiluun. Tarpeen vaatiessa retkeä on mukava jatkaa otsalampun valossa, kun luminen maasto ottaa valon kiitollisena vastaan.

Lauhanvuoren rinteillä lunta on parhaissa paikoissa liki kolmekymmentä senttiä, vaikka paikoin kivenkyljet loistavat lumettomina. Parillakymmenelläkin sentillä talviset harrastukset onnistuvat hyvin. Varpujen päällä makaava alkutalven lumivaippa tuntuu todellista vahvemmalta, joten lumikengät ovat juuri oikea valinta omien polkujen kulkijoille.

Alarinteiden tasaisissa maastoissa mutkittelevien luomien varsissa lumi on vähissä, kuten yleensä. Tiheiden kuusikoiden latvukset karsivat maahan asti laskeutuvan lumen määrää ankaralla sihdillä. Luomat solisevat lumisen maiseman keskellä komeasti etenkin pienten kynnysten kohdilla.

Puiden oksilla on paikoin mukavia lumikoristeita. Mäntykankaiden pilarit on valkaistu eteläkyljiltään. Vuodenvaihteen kelit ovat vaihdelleet kirpeistä pakkasista suojakeleihin, mistä muistuttaa kelonkyljen komea jääpuikkorivistä.

Lauhan alkutalven ansiosta kansallispuiston metsissä pyörii pieniä hippiäisparvia siellä täällä. Kovilla pakkaskausina pienten lintujen talvi jää lyhyeksi. Nollan tuntumassa pyörivä lämpömittari antaa tilaa myös muille eläimille; vuoden ensimmäinen sääski lentää muistuttaen lähestyvästä kesästä. Talvisääsket pystyvät lentämään jopa pienessä pakkasessa.


Talvisen Lauhanvuoren varmimmat retkikaverit ovat kuitenkin töyhtö- ja hömötiaiset. Puiden latvuksista aktiivisesti ruokaa etsivistä aidoista metsätiaisista saa seuraa melkein jokaisella retkellä, kun malttaa seurata lähimetsän elämää.


2 kommenttia:

 1. Kiitos tunnelmien jakamisesta ja hyvälle mielelle saavista kuvista :). Tosi hauskoja nuo jääpuikot puun kyljessä.

  Onko pieni puuta kiertävä ja aina sen taakse piiloon menevä lintu puukiipijä vai käyttäytyykö hippiäinenkin kuka ties niin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri puukiipijä kiertää puuta kiiveten ylöspäin, tyyli on aika omintakeinen. Hippiäiset viihtyvät parhaiten puiden latvoissa, joista ne paljastuvat hentojen äänien avulla - jos korvat ovat kunnossa.

   Poista