lauantai 20. syyskuuta 2014

Pyhävuoren rinteillä


Luontoliikkujan syyslenkki avasi sesongin Kristiinankaupungin Pyhävuoren rinteillä. Pyhävuori on tunnettu hikiliikkujien kehtona. Rinteillä mutkittelevat leveät kuntoradat liikuttavat kuntoilijoita ympäri vuoden.

Pyhävuorella on myös toiset kasvot, jotka löytyvät kuntoratojen ulkopuolelta ja sopivat myös hitaammin liikkuville nautiskelijoille. Katsottavaa on niin laajoissa maisemanäkymissä kuin erilaisissa yksityiskohdissa.

Pyhävuori on Rannikko-Pohjanmaan korkein kohta nousten 130 metriä merenpinnan yläpuolelle. Vielä korkeammalle nousee Digitan linkkimasto, sillä iltaisin kymmeniä kilometrejä näkyvä valo kiertää itseään 194 metriin nousevassa tornissa.

Pyhävuoren rinteille on rakennettu retkeilyreitistö, mutta viime vuosina sen ylläpito on unohtunut. Osa poluista on lähes umpeenkasvaneita, joten vanhan reittikarttaan merkityt polut löytyvät vain tarkalla vainulla tai paikannusteknologian avulla. Vaikka reittimerkit ovat lähes näkymättömiä, niin viitat ja opastetauluja paljastavat oikean uran löytymisen.

Pyhävuoren poluille on helpoin lähteä hiihtokeskuksen parkkipaikalta. Nopein tie alas vie laskettelurinteen kautta, josta saa sopivasti vauhtia vanhalle tienpohjalle. Varsinainen retkipolku vie länteen laskevan Etelävuoren juurelle.

Polunvarren metsä on rehevää, sillä rinteeltä virtaavat vedet ruokkivat lehtomaista kasvillisuutta. Syyskuussa maisemassa näkyivät hienosti esimerkiksi kielojen marjat. Viimeiset kellokasvit kukkivat vielä syksyä uhmaten. Myös sienien lajirunsaus on silmiin pistävä. Metsässä on syötävien torvisienien ja lampaankääpien lisäksi monenvärisiä seitikkejä ja muita sieniä.


Etelävuoren jäkäläiset kalliot vilkkuvat puiden välistä, mutta reitin kohokohdat löytyvät polun noustessa kallioille. Kallioille alhaalta noustessa eteen avautuu hieno näkymä kapeaan ja melko korkeaan kuruun, jonka vieressä on myös pariton jyrkänne (kartta). Etelävuoren kallioilla kasvaa veikeitä kallioimarteita ja hienon näköisiä jäkäliä ja sammalia.

Kurun ohittava polku laskeutuu lyhyen avokallio-osuuden jälkeen hienon, Saunaseinäksi kutsutun, kalliojyrkänteen juurelle.

Saunaseinän yläpuolella on paksun jäkälämaton peittämä pienehkö kivipelto eli muinainen rantakivikko. Kivipellon jälkeen patikkareitti palaa takaisin leveille kuntoradoille. Kivipellolle ja jyrkänteille on helpoin saapua kuntoradan kautta opasteiden ja selvän polun avulla. Yläkautta saapuva menettää kuitenkin osa jyrkänteiden näyttävyydestä.

Kuntoratoja pitkin pääsee katsomaan Pyhävuoren näyttävintä kivipeltoa, joka sijaitsee hiihtokeskuksen itäpuolella ja linkkimaston eteläpuolella. Pyhävuoren kivipelto on laajuudessaan eteläisen Pohjanmaan näyttävimpiä muinaisrantoja, vaikka kuntoradat hieman tunnelmaa latistavatkin.

2 kommenttia:

 1. Tämä oli kiva retki. Innostuttiin lähtemään syyslomalla Pyhävuoren kupeeseen Susivuorelle. Sielläkin on hieno kivipelto, lähellä Susiluolaa.

  Ei uskoisi, että ollaan Pohjanmaan maisemissa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eteläiseltä Pohjanmaalta löytyy yllättävän monenlaisia retkikohteita. Tututkin maisemat voivat yllättää.

   Poista