lauantai 6. syyskuuta 2014

Tiilitehtaanmäen kesätyöläiset


Syyskuu alku on tarjonnut hienoja retkisäitä. Aurinkoinen syyspäivä houkuttelee lähtemään Kristiinankaupungin Tiilitehtaanmäen maisemiin. Kaupungin kaduilta on lyhyt matka luontoon, jossa ihmisen jäljet näkyvät hienostuneessa muodossa.

Jokivarren polulla matka taittuu joutuisasti iltapäivän viime hetkinä. Jokivarsi houkuttelee oikaisemaan pellon laitaa, jota värittävät kukkivat jättipalsamit. Uuden riippusillan alla polskivat pikkukalat. Hieman isommat vonkaleet loiskuttavat vettä keskemmällä jokiuomaa.

Aurinkoinen iltapäivä vaihtuu nopeasti sumupilveen. Sumu pehmentää maiseman ja vie näkyvistä sähköjohtojen kaltaiset maisemahäiriöt. Samaan sumuun häviää lähipeltojen yllä kaarteleva merikotka.

Tiilitehtaanmäen laidunniityn maisemassa on syksyistä tunnelmaa. Keltainen valtaa alaa puiden lehdissä mutta katajat sävyt eivät vuodenaikojen muutosta hätkähdä. Niin jokivarren kuin hakamaankin pihlajat kantavat taipuisissa oksissaan raskasta marjalastia - syksyn marjalintuja odotellen.

Kesän aikana laidunniityllä on tehty ahkerasti töitä. Kesätyöläisten joukko on syönyt niityn antimia urakalla, joten maisema on mukavasti asutun näköinen. Pienen kuulostelun jälkeen kesätyöläiset löytyvät laitumen vastareunalta. Kesän urakka on pian hoidettu, joten hakamaan hiljenee syksyn vahvistaessa otettaan.

1 kommentti:

  1. Ihania lampaita, ja hauskan värisiä! Kesän alussa reitin varrelta pääsi katselemaan nuorta karjaa, vasikoita, mutta lampaita ei silloin laitumella ollut.

    VastaaPoista