lauantai 30. elokuuta 2014

Luonnon päivä Lauhanvuorella

Suomen luonnon päivää vietetään elokuun viimeisenä lauantaina. Elokuun lopulla kesän kiireet ovat kääntymässä syksyn tunnelmiin. Lauhanvuoren kansallispuistossa meno on luonnon päivän illalla raukean leppoisa.

Spitaalijärven parkkipaikalta on mukava lähteä seikkailemaan kohti Peräkorven peikkometsää. Lyhyen polunpätkän varrella on monipuolinen otos Lauhanvuoren monimuotoisuutta: kangasta, soita, allikoita, korpea, lähteitä, puronvartta.

Elokuun sateet ovat nostaneet metsät täyteen sieniä. Osa sienistä on ylikypsiä, monet jäävät ilman nimeä, mutta joukkoon mahtuu monta syötäväksikin kelpaavaa sientä. Mikäli sienet tuntuvat liian vaikeilta, evääksi voi kerätä viimeisiä mustikoita tai ensimmäisiä puolukoita.

Virtaava vesi jaksaa kiehtoa aina. Vaikka veden määrä ei ole kovin suuri, tuo pulppuava lähde ja soliseva puro polun varteen hienoja näkymiä. Niiden ääressä jaksaa viettää pidemmänkin hetken, ellei polun polte ja kurniva maha pakota jatkamaan matkaa.
Lähestyvän syksyn merkit näkyvät luonnon yksityiskohdissa. Monet yksityiskohdat jäävät helposti huomaamatta, mikäli pitää poluilla liian kovaa vauhtia. Iltalenkki on hyvä päättää Spitaalijärven rantamaisemiin - ja nuotiolla nautittaviin eväisiin. Illan hämärtyessä seuraan laskeutuu myös lähipelloilta järvelle yöpymään saapuva joutsenpari.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti