lauantai 23. elokuuta 2014

Kauhaneva elokuun pilvien alla

Helteisen keskikesän jälkeen elokuu on tarjonnut vaihtelevaa säätä. Auringonpaiste, sateet ja ukkoset ovat värittäneet päiviä. Leppoisa elokuun ilta tarjoaa mahdollisuuden pistäytyä kokemassa Kauhanevan tunnelmaa.

Sade hiljenee hetkeksi, vaihtuu pikaiseksi auringonpilkahdukseksi ja taittuu jälleen kuuroksi, kunnes taivaalla jylläävät voimat asettuvat komeiksi pilviksi.
  


Keli ei ole ongelma, kun retkivarustus on sään mukainen. Kansallispuiston hyväkuntoisilla reiteillä sadesuojaksi voi ottaa vaikka sateenvarjon. Kauhanevan itäisellä laidalla nousevassa lintutornissa on myös katto, jolloin pikkusateesta ei ole haittaa.

Kauhanevan suolakeuden kesälinnut ovat hiljenneet. Elokuiseen iltaan kuuluu muutama joutsenen kommentti, tavin räpätys ja kurkien komea huuto. Rämemännyn käkkäräisillä oksilla päivystää yksittäinen tuulihaukka.

Elokuun sateista huolimatta nevan reuna on kuiva. Tulipaikan sammutusvesikuoppa on tyhjä ja itse nevanreuna kantaa kuin pelto. Hieman märemmillä mättäillä ensimmäiset karpalot ovat saanet kylkiinsä punaista väriä. Saroissa on aavistus alkavan syksyn oranssia sävyä. Kankaalla sateet ovat nostaneet esiin reilusti haperoita ja tatteja.

Kauhalammissa uiskentelee yksittäinen kuikka, kuten niin monella muullakin käyntikerralla. Yllättäen lammen yläpuolelle ilmaantuu reilun seitsemänkymmenen kurjen parvi. Karvian pelloilla ruokailleet linnut saapuvat viettämään yötä Kauhanevan maisemiin.

Parven linnut juttelevat vilkkaasti saapuessaan suolle. Suolla päiväänsä viettäneet kurjet vastaavat yövieraiden huutoihin lyhyesti. Parven laskeuduttua kurkien äänet vaimenevat - kunnes samasta suunnasta saapuu hieman pienempi joukko yövieraita. Syksyn merkkejä.

1 kommentti:

  1. Vaikuttavia pilviä, hienoja kuvia. Toivottavasti syksyn retkeilykelit ovat aurinkoisempia kuin elokuun sää..

    VastaaPoista