maanantai 30. toukokuuta 2016

Toukokuu on linnunpoikasten aikaa

Kevät on kiireistä aikaa. Toukokuussa monen lintulajin pesinnät ehtivät pitkälle. Kiireisimmät pesijät hätistävät ensimmäisen poikueensa maailmalle ja aloittavat toista kierrosta. Hieman verkkaisemmalla tahdilla etenevät saavat poikasensa pesän ulkopuolelle toukokuun aikana.

Suurten lintujen poikasten varttuminen kestää pitkään. Kurki aloittaa pesintänsä aikaisin huhtikuussa, joten ensimmäiset pikkupoikaset seuraavat emojensa jalanjälkiä toukokuun alkupuolella. Lentoon poikaset pääsevät vasta heinäkuun lopulla.

Kurjen tavoin telkän poikaset lähtevät liikkeelle lähes heti kuoriutumisensa jälkeen. Pöntössä poikaset eivät viivy kuin hetken. Vesille päästyään pikkutelkät uivat kuin olisivat aina olleet siellä. Poikaset osaavat myös ruokailla itse alusta lähtien.

Pöllöjen kiireet ovat hieman erilaiset, sillä poikaset viipyvät pöntössä noin kuukauden. Tänä aikana pöllöemojen pitää ruokkia poikasia. Mikäli ravintoa on runsaasti, voi lentoon selvitä isompikin määrä poikasia.

Monet pöllönpoikaset jättävät pesänsä vielä lentotaidottomina. Ne ovat kuitenkin taitavia kiipeilijöitä, joten ne hakevat turvaan puiden oksilta. Poikasten turvallisuudesta huolehtivat myös emot. Etenkin viirupöllö voi rökittää myös ihmistä, joten pöllönpoikaset on parasta jättää rauhaan.

Pöllönpoikaset on kuvattu rengastamisen yhteydessä. Viirupöllön pesälle rengastaja varustautuu aina asianmukaisin suojavarustein.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti