tiistai 26. helmikuuta 2013

Lauhanvuoren tykkyladutLauhanvuoren kansallispuistosta kelpaa hakea vauhtia hiihtolomalle. Lauhanvuoren korkeimmalta paikalta löytyvät eteläisen Pohjanmaan komeimmat tykkylumen kuorruttamat puut. Tykkykausi loppui tosin lyhyeen, kun lämmin föhntuuli tiputti lumet puista helmikuun viime päivinä.

Lauhanvuoren kansallispuiston läpi kulkee hyvässä kunnossa pidettävä tie Muurahaisesta Lauhansarveen ja edelleen Isojoen keskustaan. Pysähtymiseen sopivat paikat löytyvät vuoren korkeimmalta paikalta (laelta) ja Spitaalijärveltä.

Puiden latvoihin kertyy tykkylunta parhaiten yli 200 metrin korkeudessa olevilla alueilla eli muutaman sadan metrin säteellä Lauhanvuoren laesta, joka nousee 230 metriin. Laella sijaitseva näkötorni on kiinni talvella, mutta lumisiin maisemiin on helppo tutustua tieltä, laduilta tai lumikengiltä. 

Helmikuun viimeisellä viikolla puiden harteilla on paksu lumitaakka. Muutamat suuret männyt ovat kallistuneet vahvasti ja kuusien oksat ovat painuneet tiiviisti puiden runkoa vasten. Suuretkin lehtipuut taipuvat hämmästyttävän notkeasti luokille holvikaarien muotoon.
  
Tykkylumet ovat katkaisseet muutamia reilun kokoisia mäntyjä. Isoja oksia lumet ovat pudottaneet enemmänkin. Pahimmassa paikassa on tippuneita oksia ja runkoja sekaisena läjänä. Laskeuduttaessa hieman alemmas puiden lumi- ja vauriomäärä vähenee nopeasti.


Katkenneet oksat ja rungot eivät yllätä, sillä yhdessä puussa voi olla lunta useampi tuhat kiloa. Linkkimaston alla oleva varoitus putoavista jäistä ei tunnu lainkaan liioittelulta tykkylumen muokkaamaa maisemaa katsellessa. Ison oksan putoamista odottaessa aika kävisi kuitenkin äkkiä pitkäksi.

Hyvän tuntuman Lauhanvuoren talvisiin maisemiin saa kiertämällä lenkin kansallispuiston laduilla. Latujen opastukset ovat paikoin puutteelliset, koska maastossa on latumestarin erikoisia, oikopolkuja ja laturetkien niukasti merkittyjä uria. Hiihtämään lähtiessä kannattaa selvittää mihin on menossa ja pitää ilmansuunnat selvillä ainakin ensimmäisillä kierroksilla.

Kunnon retkeen kuuluvat eväät voi nauttia esimerkiksi Spitaalijärven rannalla, josta voi valita etelä- tai itärannan nuotiopaikan (tarkat paikat: Retkikartta.fi). Spitaalijärven etelärannan nuotiopaikalle on helppo myös kävellä parkkipaikalta tampattua pohjaa pitkin 400 metriä.

Rauhallisempi evästelypaikka löytyy laen luoteispuolella sijaitsevilta Kaivo- ja Ahvenlammilta, joille pääsee Kangasjärvelle vievää latua pitkin.


1 kommentti:

  1. Kiitokset näistä vinkeistä :-) - ne menivät hyvään käyttöön talviloman hiihtoretkellä!

    VastaaPoista