lauantai 26. syyskuuta 2015

Niinistön syksyisillä rannoilla

Luontoliikkujan syyslenkki aloitti syksyn sesongin Kurikan Niinistönjärven maisemissa. Kurikan ja Jurvan taajamien väliin sijoittuva paikka tarjoaa mukavia maisemia ja leppoisia taukopaikkoja.


Hiekkakuoppien takaa nouseva pieni hiekkaharju kätkee taakseen Niinistönjärven. Tämäkin järvi on aikoinaan laskettu heinämaaksi, kuten niin moni muukin pohjalainen järvi. Suorantainen järvi on kesäisin lintujen suosiossa. Syksyllä hyllyviltä rantasoilta haetaan karpaloita.

Niinistönjärven rannalla on ollut pieni torppa, josta löytyy kuva esimerkiksi Samuli Paulaharjun Rintakyliä ja larvamaita -kirjasta. Kirjasta löytyy myös mallikuva paikallisista suosuksista, jotka ovat helpottaneet upottavalla järvellä liikkumista. Kurikkalaissyntyinen Paulaharju keräsi laajasti aineistoa ja kirjoitti runsaasti kansanperinteestä ja vanhoista tavoista.

Niinistönjärven maisemiin tutustuminen on helpoin aloittaa järven länsirannalla sijaitsevan lintutornin ympäristöstä. Paikalla on myös nuotiopaikka, keittokatos ja kota. Järvenrannan suuntainen harju muodostaa helppokulkuisen pohjan kevyelle kävellylle.

Hieman haastavampaan maastoon pääsee lähtemällä järven pohjoispuolen kautta itärannalle kiertävälle Suopolulle. Järven itäpuolen mäen takana polku sukeltaa allikkoiselle Lamminevalle. Suolla on pitkokset pahimmissa kohdissa, mutta ilman saappaita polulle ei kannata lähteä.


Syyskuun loppupuolen sateet ovat kastelleet suon ja pehmittäneet polun kuluneet kohdat. Syksyn värit ovat suolla kohdallaan, eikä pieni piskottelu haittaa vahvoista tuoksuista ja tunnelmista nauttimista.

Suon karpalot odottavat vielä kevyttä pakkasen puraisua. Sateen kastelema sudenkorento sen sijaan on pian lentonsa lentänyt. Korentojen uusi sukupolvi varttuu hyvässä suojassa suon allikoissa ja järvessä.

Tummin pilvi osuu kohdalle vasta laavulle viritellyn tulen äärellä. Omaan käyttöön vettä voisi puristaa myös kivestä eli pumpata kallion poratusta kaivosta.

Reipas kuurosade tuo retkelle tunnelmaa. Syksy tuntuu paljon todemmalta sateen kastelemien lehtien liiskaantuessa saappaiden alle. Sade lupaa hyvää myös loppusyksyn sienille.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti