lauantai 8. marraskuuta 2014

Kristiinankaupungin ensilumilla

Marraskuun ensimmäinen viikko toi maahan sievän lumivaipan. Luontoliikkujan syyslenkki päätti retkikauden Kristiinankaupungin maisemissa. Reitin varrelle mahtui monipuolisesti kulttuuria ja luontoa.

Kristiinankaupungissa tavoitteena oli kiertää Pohjoislahden ympäri kiertävä reitti. Lähtöpaikaksi valikoitui Tiilitehtaanmäen parkkipaikka. Retki sai tunnelmallisen alun kävelystä vanhan hautausmaan läpi. Raskasta marjakuormaa kantavat lumiset pihlajat koristivat hienosti takorautaisia aitoja hautojen ympärillä.

Hautausmaan jälkeen kaupunkiin avautuu hieno näkymä Pitkänsillan kupeesta. Kirkontornit, tuulimylly, raatihuone ja ruotsinkielisen lukion rakennus tuovat kaupungin ilmeeseen hienon säväyksen. Pohjoislahtea kiertäessä kannattaa aina tehdä pieni lenkki myös kaupungin puolelle.
Kaupungin kattojen yläpuolelle pääsee Myllykalliolla vanhan tuulimyllyn seurassa. Sopivalle kalliokulmalle kiipeämällä paikalta näkee myös Pohjoislahteen laskevan Teuvanjoen viimeiset mutkat.

Myllykalliolta on mukava lasketella alas vanhan puukaupungin kapeille kaduille. Vanhat talot ja pihapiirit, aidat ja portit tarjoavat hienoja yksityiskohtia kävelyn virkistykseksi. Matkaa voi jatkaa pohjoisen tullituvan kautta Pohjoislahden lintutornille, jossa on varsinaisen Pohjoislahden reitin lähtöpaikka.


Pohjoislahden perukka oli hiljainen. Loppusyksyn vesilinnuista koskelot viihtyvät paremmin hieman syvemmillä vesillä Pitkänsillan ulkopuolella. Koskeloiden seurana lahdella uiskentelee jokunen sinisorsa.


Kevyt lumivaippa tuo valoa polunvarren synkkään kuusikoon. Syksyn sateet näkyivät polunvarren metsissä vesinoroina ja lätäköinä. Polku on kuitenkin hyvin pohjustettu, joten vain muutamassa kohdassa lätäköiden yli joutuu hieman kiertämään tai hyppäämään, mikäli on matkassa pikkukengillä.

Synkkä kuusikko päättyy Teuvanjoen varteen. Sateiden jälkeen joki näyttää yllättävän suurelta virralta. Tukeva riippusilta tekee joen ylityksestä helppoa, joten uudistettu nuotiopaikka ja Tiilitehtaanmäen hakamaat ovat äkkiä käsillä.

Joen ylitystä juhlistaa pikainen lumisadekuuro. Tummaa vettä vasten lumi näyttää hienolta. Vettä on virrannut reilusti myös Tiilitehtaanmäen ojissa. Muistoksi ovat jääneet puiden oksiin jähmettyneet jääpuikot.

Tiilitehtaanmäen kesätyöläiset ovat päässeet talveksi sisätiloihin, mutta laitumen pihlajissa on edelleen runsaasti marjoja. Taviokuurnat viheltelevät retkeläisten iloksi pienen punatulkkuparven kanssa marjoja syödessään. Pihlajanmarjojen perään ovat myös lähimetsissä lentelevät räkättirastaat.1 kommentti:

  1. Tämä oli tosi hieno retki ja poikkeaminen puukaupungin kujille toi suoraviivaiseen etenemiseen hauskaa vaihtelua. Sopivasti saatiin lunta ja lumihiutaleitakin! Kiitoksia :).

    VastaaPoista