keskiviikko 5. marraskuuta 2014

Katikanluoman syysvesillä

Marraskuun alkoi reilujen vesisateiden tahdissa. Sateet vauhdittivat virtaavien vesien liikettä ja täyttivät monet uomat piripintaan. Sateen tauottua oli sopiva hetki lähteä kurkistamassa Katikanluoman tilannetta.

Ensimmäinen tavoite on Kauhanevan-Pohjankankaan kansallispuiston luoteiskulmalla Kauhasalmen maisemissa. Yksi Katikanluoman latvahaaroista saa alkunsa Kauhanevan suolakeuden laidalta.


Kauhanevan luoteiskulmalla on muutama kivennäismaan saari, joiden lomassa märkä suo lepää. Avosuon reunalla on märkiä sammalmattoja ja saraisia heinälauttoja, joiden välissä on vetisiä suonsilmiä.

Kuuntele puron solinaa Kauhanevan laidaltaTurvemättäiden ja kivennäismaiden väliin muodostuu väylä, josta suonlaiteiden vesi löytää reitin alaspäin. Sadepäivien jälkeen mättäiden keskellä mutkittelee leveä, verkkaisesti virtaava puro.


Suon ja kansallispuiston rajan tuntumassa luoma laskeutuu hieman isomman hyppäyksen kivennäismaiden keskellä mutkittelevaan laakeaan uomaan. Paikoin luoman molemmin puolin on leveä soistunut mättäikkö, mutta paikoin vesi virtaa selvärajaisessa penkkojen reunustamassa väylässä.

Katikanluoma laskettelee hiljalleen luoteeseen. Veden määrän lisääntyessä uoma levenee ja syvenee. Yksityismailla luomanvarren metsiä on suojelu metsätalouden ympäristökohteena. Katikan kanjonin ympäristössä sijaitseva osa luomanvarresta liitetään kansallispuistoon (kartan vihreät alueet). Paikalle on luvattu opasteita ja viitoitusta ensi vuodeksi.


Katikan talon kohdalla Katikanluoma on uurtanut varsin syvän kulkuväylän. Pian talon jälkeen alkava Katikan kanjoni on poikkeuksellisen hieno kohde, erityisesti runsaan veden aikana.

Katikan kanjonissa luoma laskee kivistä reittiä myöten jyrkkärinteiseen kanjoniin. Kivisessä uomassa vesi kohisee komeasti. Kiviä väistelevä vesi kevenee vaaleiksi kuohuiksi. Pääuomaan liittyy pienempi rinnettä laskeva luoma.

Katikan kanjonissa on paikoitellen huomattavan runsaasti kaatuneita puita, jotka korostavat rinteiden muotoa. Lahopuuta on myös pystypuina, joten varjoisassa kanjonissa on hieno tunnelma.


Kuuntele Katikanluoman kohinaa kynnysten kohdaltaHieman alempana veden virtaus tasaantuu rauhallisemmaksi


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti