lauantai 5. lokakuuta 2013

Soldatin poluilla

Luontoliikkujan syyslenkki aloitti lokakuun Kristiinankaupungin metsissä. Kaupungin kaakkoiskulmalle Uttermossaan ohjaavat Soldatin viitat. Viittojen opastamana löytyy myös monipuolisuudellaan yllättävä luontopolku.

Uttermossan luontopolku alkaa Uttermossasta Kärjenkoskelle vievän tien varresta, jossa on hyvä parkkipaikka. Luontopolulle johdattaa portti ja lyhyt lankkupolku, jonka voi kiertää myös pyörätuolilla, lastenvaunuilla tai rollaattorilla.

Varsinaisen luontopolun alkumatka kulkee hienosti mutkittelevan, pienen Töniluoman varressa. Puronvarren lähimetsä on suojeltu ympäristötukialueena eli metsälain kymppipykälän mukaisesti. Purolla on tehty kahtena kesänä talkoilla kunnostustöitä, joilla on pyritty parantamaan purotaimenen ja jokiravun elinympäristöä. Sopivalla kelillä taimenet voivat näyttäytyä myös polulla kulkijalle.

Vajaan kilometrin puronvarsitaipaleen jälkeen polku haarautuu reilun neljän kilometrin mittaiseksi ympyrälenkiksi. Puronvartta voi jatkaa Tönijärven suuntaan tai vaihtoehtoisesti lenkin voi kiertää Ristikallion ja Soldatin männiköiden kautta.

Männiköiden läpi kuljetaan Soldatin soratietä, joka päättyy Soldatin torpan pihapiiriin. Soldat on tilausperiaatteella toimiva matkailukohde, jossa on ravintola, sauna, majoitusta ja muita matkailupalveluita. Kohde on Nummelan pariskunnan valtakuntaa, jossa isäntä Raimo tunnetaan myös valtakunnan kylähullun tittelin entisenä kantajana.

Soldatin torppa on Tönijärven rannan tuntumassa, jossa karu männikkö vaihtuu rehevään rantamaisemaan. Luontopolku jatkaa torpalta järven rantaan ja rantasuon pitkoksille. Pitkokset ovat paikoin sammaleiden valloittamat, mutta ainakin normaalilla vedenkorkeudella hyvin kuljettavissa sopivilla kengillä. Syksyisin pitkosten vierestä voi löytää karpaloita.

 


Tönijärven rantojen jäädessä taakse polku ylittää karuja avokallioita ennen sukeltamistaan takaisin virtaavan veden tuntumaan. Polkua ympäröivät tiheät metsät saavat metsän tuntumaan melkein erämaalta.

Reitti on merkitty hyvin, mutta tulvat ovat rikkoneet järven rantapitkoksia. Syksyllä 2013 reitin varressa ei ollut nuotiopaikkaa, mutta puutteen korjaamiseksi on vireillä suunnitelmia.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti