maanantai 12. marraskuuta 2012

Sarvijärven kainalossaMarraskuun puoliväli lienee myöhemmin. Syyslenkki retkeili syyskuun puolivälissä Isojoella Mustansaarenkeitaan lisäksi Sarvijärven maisemissa.

Sarvijärven luontopolku alkaa Suojoen ja Peuralan väliltä. Tien varressa (tie 661, Suojoentie) on polulle pieni viitta, iso parkkipaikka ja portti. Polku lähtee parkkipaikalta sähkölinjan alle ja oikeaan maastoon päästää tien ylityksen jälkeen.

Hyväpohjainen polku kulkee vaihtelevissa talousmetsissä. Polun rakentamisen jälkeen metsiä on hakattu monessa kohtaa, joten aukot ja taimikot ovat lisääntyneet reitin varrella. Lisäksi reitin alkupuolen suolla pitkospuut ovat päässeet huonoon kuntoon. Kyläläiset ovat kuitenkin kunnostamassa reittiä.

Sarvijärven luontopolun alkuosuus pitää kävellä edestakaisin, mutta reitin takaosa muodostaa ympyrälenkin. Hakkuiden ja muiden myllerrysten vuoksi reittimerkkejä on paikoin melkoisen harvassa, joten reitillä pysyminen vaatii ajoittain tarkkaa silmää. Useimmissa paikoissa polku-ura löytyy viimeistään pienen etsimisen jälkeen.Reitin varressa on mukavia avokallioita ja synkkiä kuusikoita sekä hyviä marja- ja sienimaastoja. Hienoimmat maisemat avautuvat Sarvijärven rannoilla. Pohjoisella nuotiopaikalla järvelle pääsee kurkistelemaan korkealta kalliolta. Kallioiden laidoilla on myös muutamia hienoja haapoja.

Järvellä näkee kesäisin monenlaisia vesilintuja, joista esimerkiksi laulujoutsen kuuluu järven pesimälinnustoon. Aiemmin järvellä on asustellut myös majava, mutta helposti saavutettavat haavat ovat käyneet vähiin, eivätkä majavat viihdy järvellä entiseen malliin.Sarvijärven varsinainen viihdekeskus löytyy järven kaakkoiskulmalta, missä on paremmin varusteltu nuotiopaikka. Lisäksi kyläläiset ovat rakentaneet paikalle retkeilijöiden käytössä olevan saunan. Rantakallioiden kupeessa on myös laituri ja vene, jolla voi käydä soutelemassa järvellä. Sarvijärven taukopaikalla on helppo viihtyvä pidempikin hetki.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti