maanantai 12. marraskuuta 2012

Kaskisten poluilla ja kujilla

Syyslenkki kulki syksyn viimeiset metrit Kaskisissa marraskuun toisena lauantaina. Syksyn kelien mukaisesti tarjolla oli kosteutta ja tuulta, kun edellisen päivän aurinkoinen pakkaskeli oli jäänyt taakse.

Kaskisissa kaupunki on pakattu tiiviiseen muotoon. Reiluun kymmeneen neliökilometriin mahtuu luontoa, vanhaa kaupunkia ja teollisuutta. Syyslenkki sukelsi saarikaupungin tunnelmiin Marianrannan maisemista.

Uimarannalla ui yksinäinen tukkasotka. Rannat oli raivattu tänä vuonna, joten vesi oli hyvin esillä rantapolun maisemissa. Metsään sukeltavan polun päässä vanha laituripaikka ja sammaloituneet tiilet havainnollistivat, miten luonto siistii maiseman ja ottaa tilan haltuunsa.


Muutaman koskelon ja lokkien ohilennon lisäksi luontoelämyksiä tarjosi vanhan merikotkan lentonäytös. Rehevässä rantalehdossa syksyn kosteudesta nauttivat erilaiset sienet ja käävät. Kallioharjanteen juurella viihtyivät myös suuret kuuset.


Vanhan puukaupungin kaduilla riittää paljon katseltavaa: paljon hienoja ja hyvin hoidettuja rakennuksia sekä niiden yksityiskohtia. Toki joukkoon mahtuu myös vähemmän edustavia näkymiä. Kävellessä vauhti on sopivan hiljainen, jotta hieman pienemmätkin yksityiskohdat ehtivät tarttua silmiin.
Kalaranta tarjoaa vanhan ajan tunnelmaa. Rantavajat, laiturit ja kuivaustelineet muistuttavat kalastuksen pitkästä historiasta. Kalarannasta on käyty hakemassa suolasilakoiden aineksia hevoskyytien aikaan niin Teuvan kuin Kauhajoenkin suuntaan.

Kalarannan yläpuolelle nousevalla kalliolla on yksi kaupungin tunnuksista. Tuulimylly oli saanut kesän aikana pintaansa uutta väriä, joten mylly esiintyi edukseen myös harmaana syyspäivänä.

Tuulimylly on antanut nimen kaupungin pohjoisimmalle niemelle. Myllyniemen odotetuin anti taisi olla kesällä kunnostettu nuotiopaikka, joka tarjosi hyvät edellytyksen eväiden nauttimiseen. Polttopuut piti toki olla omasta takaa.1 kommentti:

  1. Kiitos retken kuulumisista ja kuvien jakamisesta! Hauska, että myös lintuja näyttäytyi meren rannalla. Tästä on hyvä jatkaa talviliikuntaan - toivottavasti saadaan pian lunta :-).

    VastaaPoista