perjantai 10. marraskuuta 2017

Lauhanvuori syksyn ja talven rajoilla

Syksy on jatkunut pitkään Lauhanvuoren kansallispuistossa. Viime vuosien tapaan talven merkit ovat näyttäytyneet kansallispuiston maisemissa vain pikaisesti.  Lyhyet välähdykset ovat kuin muistuttaneet, että tähän aikaan vuodesta maisemaa voisivat hallita myös lumi ja jää.

Syksyn parhaiden sadepäivien jälkeen Lauhanvuoren rinteillä on ollut lunta 15 senttiä. Hiihtoharrastuksen innokkaat tukijoukot ehtivät jopa pohjustamaan latu-uria moottorikelkalla. Kaikkein nopeimmat ehtivät hiihtää muutaman kilometrin kansallispuiston tie- ja polkupohjilla.

Ensimmäisten lumien aikaan syksyn vaikutus on vielä vahva. Vaikka mittari on aavistuksen pakkasen puolella, metsässä liikkuu hämähäkkejä ja talvisääskiä. Sen sijaan lumen pinnalta löytyvä metsälude näyttää elottomalta.

Sumuisen kostealla säällä maisema on harmaa. Metsän kirkkaimmat väriläiskät löytyvät pökkelön kyljessä kasvavista keltaisista sienistä. Syksyn viimeiset ruskalehdet koristavat lumen pintaa puolukoiden rinnalla.

Lauhanvuori
Lumi vetäytyi nopeasti Lauhanvuoren maisemista lounaisen henkäyksen puhaltaessa maiseman yli. Lämmin vesisade sulattaa lumet ja Spitaalijärven jäät. Kuivajärvellä vedenpinta nousee sopivasti peittäen pohjan hiekkakivet ohuen vesipeiton alle.

Lohiluoman sorapohjilla kutevat tammukat nauttivat luoman reippaasta virtauksesta. Marraskuisen päivän hämäryydessä purojen elämä näyttää yllättävän vauhdikkaalta. Kalojen elämä on kutuajan ulkopuolella kovin näkymätöntä, ainakin satunnaisesti puronvarren liikkuvan retkeilijän silmin katsottuna.

Lauhanvuori


Lauhanvuori
Lauhanvuoren syksyssä voi päästä nauttimaan aivan erilaisista tunnelmista, vaikka retkillä olisi väliä vain muutama päivä.
Talvinen maisema vaihtuu nopeasti sumuiseen kosteuteen ja kevyeen syyssäähän - tai toisin päin.

Vähäinen lumikerros ei haittaa metsissä liikkumista kävellen. Sen sijaan hiihtämiseen ja lumikengillä liikkumiseen tarvitaan enemmän pehmustetta varvikon peitoksi.

Talven verkkainen saapuminen jatkaa patikointikautta. Lauhanvuoren antoisat reitit ja uudet rakenteet palvelevat retkeilijöitä mukavasti. Valmiit reitit ja kartoista löytyvät polut tarjoavat paljon erilaisia mahdollisuuksia ulkoilusta nauttimiseen.

Syksyisessä luonnossa on monesti hieno tunnelma, vaikka kevään ja kesän tunnelmat ja sävyt puuttuvat. Luonto on hiljaisempi mutta ilma on raikasta. Syyskelit tarjoavat usein hienot edellytykset pitempiin kierroksiin kansallispuiston maisemissa. Kunhan eväät ovat kunnossa. 

Lauhanvuori


Lauhanvuori

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti