torstai 31. lokakuuta 2019

Lauhanvuoren maisemiin maastopyörällä


Aikaiset keväät ja myöhäiset talventulot tekevät lumettomasta kaudesta pitkän. Kevät ja syksy tarjoavat hienoja olosuhteita ulkoiluun, kun lämpötila suosii luonnossa liikkumista.

Luonnossa kävely avaa maisemia monipuolisesti, jolloin pienemmistäkin yksityiskohdista saa mukavasti kiinni. Laajempaan alueeseen pääsee tutustumaan nopeammin pyörällä.


Lauhanvuoren kansallispuistossa ja sitä ympäröivillä alueilla on runsaasti helppokulkuisia kangasmaastoja. Kankaiden pikkutiet ja polut sopivat etenkin maastopyörällä liikkumiseen.

Kansallispuiston alueella voi pyöräillä selvästi maastosta erottuvilla poluilla ja teillä, mutta poluilta poikkeamista pitää välttää. Pyöräilijän vastuu luonnon hyvinvoinnista korostuu suojelualueella, mutta samat periaatteet pätevät kansallispuistoa ympäröivillä yksityismailla.

Lauhanvuorelle on valmistunut maastopyöräilyyn tarkoitettu Geobike-reitti, joka kiertää sopivan päivälenkin kansallispuiston maisemissa. Perusreitiltä on helppo tehdä omia pistoja nuotiopaikoille tai jatkaa pitempi kierros vaihtoehtoisille poluille.

Geobike-reitti vie pikkuteille, leveille urille ja kapeille kinttupoluille. Hieman yllättäen opasteet ohjaavat muutamassa kohdassa myös koskemattomaan varvikkoon, missä ei näy edes vanhaa polkupohjaa. Näissä kohdissa on tarjolla vaihtoehtoinen reitti vanhoilla, auki olevilla poluilla.


Lauhanvuoren pyöräreitti on pääosin helppokulkuinen. Muutama jyrkempi, kapeampi ja kivisempi kohta asettavat hieman vaatimuksia pyörän hallintataidoille.

Ihan ensimmäinen pyörälenkki maastoon kannattaa tehdä helpotetulla reitillä. Kokeneelle maastopyöräilijälle Lauhanvuoren reitit eivät tarjoa vaativampia teknisiä haasteita.

Mikäli käytössä on enemmän aikaa pyöräilyyn, niin Lauhanvuoren kansallispuistosta on helppo jatkaa matkaa Kauhanevan-Pohjankankaan kansallispuistoon. Nämä kaksi kansallispuistoa ovat linnuntietä alle kymmenen kilometrin etäisyydellä toisistaan.


Kansallispuistosta toiseen voi siirtyä vauhdikkaasti isompia teitä pitkin, tai mutkitella pienempien polkujen ja urien kautta. Yhdysreittejä ei ole merkitty tai opastettu, joten kansallispuistosta toiseen siirtyminen kannattaa aloittaa kartan äärellä - tai ottamalla yhteyttä paikalliseen oppaaseen.

Lauhanvuorelta Kauhanevalle siirryttäessä sopiva välietappi löytyy Katikankanjonin hienoista maisemista. Katikan rinteillä on haasteita kävelijällekin, joten maastopyörä pitää jättää parkkiin kanjoniin tutustumisen ajaksi.

Myös Kauhanevan pitkokset kannattaa ottaa haltuun kävellen ja nautiskellen. Kauhanevan-Pohjankankaan kansallispuiston läpäisevä Kyrönkankaan keskiaikainen kesätie sekä kankaiden monet pikkupolut tarjoavat paljon tutkittavaa maastopyörällä liikkuvalle.


Geoparkin alueelta löytyy vuokrattavaksi maastopyöriä sekä leveärenkaisia läskipyöriä. Mikäli haluaa keskittyä liikunnan sijaan vahvemmin luonnosta nauttimiseen voi kulkuvälineeksi valita sähköavusteisen maastopyörän.

Oppaan seurassa maisema ulottuvuudet avautuvat monipuolisesti, eikä eksymisestä ole pelkoa. Nuotioeväillä vauhditettua pyörälenkkiä on hyvä jatkaa saunomalla. Kansallispuistojen ympäristö tarjoaa monipuolisia vaihtoehtoja saunomiseen ja majoittumiseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti