torstai 24. elokuuta 2017

Lauhanvuoren uusilla poluilla

Elokuun lopulla kesä on kääntymässä syksyyn. Lauhanvuoren kansallispuiston reitit ovat valmiina uusiin retkiin.

Alkuvuoden aikana Lauhanvuorella on tehty ahkerasti töitä retkeilymahdollisuuksien parantamiseksi. Spitaalijärvelle on noussut suuri keittokatos ja Kivijadan tuntumaan uusi laavupaikka.

Syksyn retkien kannalta tärkeä työvaihe on ollut polkujen kunnostaminen. Lauhan klassikkoreitti näkötornilta Kivijadalle on nyt erinomaisessa kunnossa.

Klassikon varrella pääsee tutustumaan vaivattomasti Lauhanvuoren keskeisiin elementteihin, muun muassa jääkauden merkkeihin, lähteisiin ja puroihin, erilaisiin soihin sekä kivipeltoon.


Polulla on helppo kulkea matalallakin askeleella, joten reitti tai sen osat sopivat myös lasten käveltäväksi. Klassikon lähes seitsemän kilometrin matkalla jalan alle jää vain muutama metri hieman kivisempää tai juurisempaa alustaa.

Lauhan klassikolla pääsee kävelemään monipuolisesti erilaisilla alustoilla. Spitaalijärven ja Kivijadan välillä märimmät suokohdat ylitetään pitkoksilla, jotka ovat saaneet paikoin lisää leveyttä.Hieman kuivemmissa kohdissa osa vanhoista pitkoksista on korvattu sorastuksella. Kävellessä uudet sorastukset tuntuvat melko kovilta, eivätkä ne ole vielä ensimmäisen kesän aikana asettuneet kunnolla maisemaan. Aika korjaa kuitenkin tilanteen.

Miellyttävin kävelyalusta on aito ja alkuperäinen kangaspolku, joka on usein männyistä varisseen neulasmaton pinnoittama. Luontainen polkupohja on sopivan joustava ja pehmeä, joten herkemmätkin jalat pitävät luontaisella kangaspolulla kävelemisestä.

Näkötornilta Kivijadalle vievä klassikkoreitti on niin kutsuttu janareitti eli polku vie pisteestä toiseen. Lähtöpaikalle palaaminen vaatii kyydin tai paluumatkan kävellen.

Lauhanvuoren uusimmista reiteistä löytyy myös uusia ympyrälenkkejä, jotka palaavat lähtöpaikalle. Terassikierroksella ja Pirunkierroksella on liikkunut niin vähän retkeilijöitä, että niillä pääsee kävelemään osin sammaleen ja jäkälän peittämällä polulla. Vähäinen käyttö ei ole vielä kuluttanut polkuja paljaiksi.

Terassikierros vie näkötornilta Kaivolammin kautta Spitaalijärvelle ja takaisin tornille. Kierroksen maisemat muodostuvat erilaisista mäntykankaista helppokulkuisessa rinnemaastossa. Maaston muodot ja luontainen polkupohja antavat reitillä mukavan kävelykokemuksen.

Pirunkierros pyörähtää Lauhanvuoren lounaiskulmalla sijaitsevan Kivijadan ympäri. Kivijadan ylityksen lisäksi reitille tuovat vaihtelua muutama pikkusuo sekä uusi laavupaikka. Reitin varrella on lyhyiden pitkospätkien ja uusien sorastuksien lisäksi pitkästi luontaista polkupohjaa.

Hienoja reittejä syksyn ulkoiluun kaikki. Onnistuneen retken varmistavat hyvä retkiseura ja maukkaat eväät.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti