keskiviikko 19. syyskuuta 2012

Mustansaaren syksyäLuontoliikkujan syyslenkki suuntasi syyskuun puolivälissä Isojoen lounaiskulmalle. Satunnaiset sadekuurot kastelivat maisemaa matkan aikana, mutta Isojoella retkelle osallistui myös aurinko.

Piikkilänkylästä Konkarin Lomaan vievän tien päästä löytyy Mustansaarenkeidas. Luontopolku-viitta opastaa hyvin pohjustelulle uralle, joka sopii myös huonojalkaisille.


Polun varressa on rehevää korpimetsää, jossa on viime joulukuun Tapani-myrskyn jäljiltä melko paljon kaatuneita kuusia. Polku on kuitenkin raivattu auki mallikkaasti. Tuulenkaadot tarjoavat kääville ja hyönteisille runsaasti kasvualustoja tulevina vuosina. Jokunen kääpä löytyy jo nyt vanhemman vuosikerran maapuista. Kantokäävän värit ja maapuiden sammalverhous erottuvat edukseen kevyen sateen jälkeen. 

 
Korpimetsän kätköistä polku nousee suolle. Kermikeitaan laidalla jalkojen alla kulkee leveä lankkupolku. Muutaman loivan mutkan jälkeen polku päätyy lintutorniin, josta aukeavat hienot näkymät Mustansaarenkeitaalle. 

Tornin lähellä on käkkyräisiä suomäntyjä, kermejä ja kuljuja. Kauempana suolla siintää Mustajärvi sekä pienempiä allikoita. Syyskuun puolivälissä maisemassa on alkavan ruskan sävyjä. Linnuista suolla näyttäytyy lähinnä muutama varis ja korppeja.

Tornilta reitti palaa takaisin lähtöpisteelle, eikä matkaa kerry koko lenkille kuin vajaa puolitoista kilometriä. Helppoa ja vaivatonta retkeilyä! Polun varressa huomiota kiinnittää sienien runsaus ja monilajisuus. Kirkkaimmat värit löytyivät karikkeen seasta ponnistavista kärpässienistä. Muutamien syötävien sienien lisäksi esillä on koko joukko syötäväksi kelpaamattomia lajeja.

Mustansaarenkeidas on Etelä-Pohjanmaan ja Satakunnan rajamailla sijaitsevan laajan suokokonaisuuden läntisimpiä soita. Kaiken kaikkiaan maakuntarajan tuntumassa on suojelusoita kolmisenkymmentä neliökilometriä.

Retkeilypalveluita alueella on niukasti, joten laaja suoalue tarjoaa runsaasti erämaista tunnelmaa omilla poluillaan viihtyville kulkijoille. Lisätietoja alueesta löytyy luontoon.fi -palvelusta, kun valitsee paikaksi Mustasaarenkeitaan.

Luontoliikkujan syyslenkki tutustui samalla matkalla myös Sarvijärven luontopolun antiin, mutta niihin tunnelmiin palataan myöhemmin.

1 kommentti:

  1. Kiitokset ensimmäisen retken tunnelmien jakamisesta! Odotamme jo seuraavaa :-).

    VastaaPoista