lauantai 15. lokakuuta 2016

Karijoen kivisillalta laavulle

Karijoella Kakkorin majalta aukeaa mukavia retkeilymaastoja. Muinaisvuorten reitistö vie Iso Kakkorin laelle ja Suksenjärven kautta Parraan. Toiseen suuntaan lähtemällä reitti ohjaa Peurajärvelle ja Karijoen keskustaan.

Kakkorin majalta voi tehdä myös lyhyemmän lenkin. Kuntorata on helpoin vaihtoehto, mutta kartan avulla voi sukeltaa mielenkiintoisempiin maisemiin. Lokakuinen syyspäivä on otollinen hetki lähteä liikkeelle luontoon.

Majan pihan laavu jää tällä kertaa väliin, sillä kylälle laskeva mäki houkuttelee matkaan. Eväät on muutenkin parempi säästää myöhempään vaiheeseen. Kuntoradan varrella maisemaa elävöittävät hienot kalliot, joiden kivet ja jyrkänteet houkuttelevat tutkimaan niiden kätköjä.

Kylätien varressa on viihtyisää maalaismaisemaa, jossa eri aikakausien rakennukset täydentävät mukavasti toisiaan. Luovankyläntie jatkuu kylälle leveänä, mutta sillankaiteiden takaa löytyy vanha aika.


Kakkorin kivistä rakennettu hieno kivisilta on jäänyt piiloon rehevän kasvillisuuden kätköihin. Hienosti rakennettu kivisilta on edelleen näyttävä ja ryhdikäs, vaikka laidoilta muutama kivi onkin siirtynyt paikaltaan. Nykyisiin betoni- ja putkirakenteisiin siltoihin verrattuna kivisilta on aivan eri kastissa.

Kivisilta ylittää Lapväärtin-Isojoen latvaosiin kuuluvan Karijoen. Kartasta löytyy Karijoen eteläpuolen kankaalla kulkeva polku, joka tarjoaa hyvän reitin jokivarren tunnelmiin. Sahakankaan laidalla kulkevalta polulta avautuu mukavia näkymiä joelle.

Polun lopussa odottaa taukopaikka. Uusi laavu juhlistaa Karijoen ylittävän sillan ja padon maisemia. Laavu muodostaa Kakkorista Peurajärvelle vievälle reitille hienon taukopaikan, jossa pääsee nauttimaan nuotioeväistä veden kohinan ja viihtyisän maiseman äärellä.

Kun laavulta viimein malttaa lähteä jatkamaan matkaa, Kakkorin majalle on helppo palata merkittyä reittiä pitkin. Matkaa majalta kivisillalle ja laavulle ja takaisin majalle tulee sopivat viisi kilometriä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti