lauantai 11. lokakuuta 2014

Särkisen iltavalot

Syysillan hämärtymisessä on tunnelmaa. Luontoliikkujan syyslenkki lähti iltalenkille Särkisen aitalle, joka löytyy Levanevan luonnonsuojelualueelta.

Jurvan Tainuskylästä on opastus Kurjen kierrokselle, jonka varrella myös Särkisen vanha pihapiiri sijaitsee. Hyvät kartat ja opasteet johdattavat parkkipaikalta reitille, joka laskeutuu heti suolle ja pitkospuille. Suota että pitkoksia riittää Levanevan alueella useampaankin retkikertaan.

Ensimmäisten pitkosten kohdalla lentoon nouseva suopöllö taitaa olla muuttomatkalla, vaikka hyvinä myyrävuosina laji voi viihtyä alueella ympäri vuoden.

Avoimella nevalla maiseman suuret linjat näkyvät vielä melko hyvin nopeasti hämärtyvän illan hämyssä. Ensimmäiset otsalamput laitetaan kuitenkin nopeasti päälle, jotta pitkosten kynnykset erottuvat paremmin.

Pitkosten varrelta nousee lentoon useampi teeri. Kankaanlaidassa liikkeelle rymähtää ukkometso. Metsän siimeksessä hämärä on niin syvä, että viimeisetkin lamput syttyvät. Samalla valokeilan ulkopuolinen metsä häviää syvään pimeyteen.


Särkisen aitta eli autiotupa tulee vastaan leppoisan kävelymatkan jälkeen. Nuotiolla iltaa viettävä nuoripari on järjestänyt paikalle erinomaiset olosuhteet eväiden nauttimiseen. Lämmin aitta saa jäädä odottamaan yövieraiden asettumista aloilleen.

Pimeässä on vahva tunnelma ja porukan keskellä jännitystä ei tarjota liikaa. Kun otsalamput sammutetaan hetkeksi, ei paksun pilvimaton alla ole valoa näkyvissä juuri lainkaan. Syksyinen loppuilta on hiljainen, sillä pimeästä kuuluu vain satunnaisen syysmuutolla taivaltavan rastaan ääni.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti