keskiviikko 30. tammikuuta 2013

Aumakiven lenkki











Tammikuun viimeiset päivät toivat eteläiselle Pohjanmaalle suojasään. Lauhanvuoren laella talvinen maisema on komeimmillaan puiden kantaessa reilua lumikuormaa. Alarinteillä maisema on täysin erilainen, kun puiden latvukset ovat täysin paljaat.

Päivän tavoitteena on käydä katsomassa talvista Aumakiveä ja Kivijataa Lauhanvuoren kansallispuiston lounaiskulmalla. Kiviset kohteet ovat kesäisin suosittuja nähtävyyksiä, mutta talvella niillä käy retkeilijöitä harvoin.

Kansallispuiston lounaiskulmalla ei ole valmiita talvireittejä, sillä Lauhanvuoren laelta ja Spitaalijärveltä Lauhansarveen laskeutuva hiihtolatu kulkee Lauhanvuorentien luoteispuolella eli puiston ulkopuolella.

Luminen metsä sopii hyvin pienen lumikenkäretken kohteeksi. Liikkeelle voi lähteä Marian luontoaterioiden parkkipaikalta. Tilausravintola palvelee myös talvisin, jos haluaa nauttia retkiporukan kanssa kunnon aterian; nälkähinen on muisto vain Marialta lähtiessä.

Aumakiven suuntaan menee satunnaisesti auki pidetty pieni tieura sekä kesäkäyttöön suunniteltu patikkareitti. Suunnistustaito ja kartta tai gps on maastossa tarpeen, vaikka matka ei pitkä olekaan.

Kalliot ovat Lauhanvuoren kansallispuistossa jokseenkin tuntematon elementti, eivätkä yksittäiset kivetkään pääse komeilemaan suurilla mitoillaan. Aumakivi ja sen tuntumassa sijaitsevat Aumakalliot tuovatkin mukavan lisän alueen maisemiin ja yksityiskohtiin.

Talvi on kuorruttanut Aumakallion kivet jäällä ja kuuralla. Kivien välissä on kuitenkin pintoja, joissa sammalet seuraavat kelien muutosta taivasalla. Suuri Aumakivi on talvella komeimmillaan, kun kesän vihreys ja rehevyys eivät kätke sen mittoja.

Matka Aumakiveltä Kivijadalle näyttää kartalla lyhyeltä pyrähdykseltä. Lauhanvuoren ensimmäinen kynnys tarjoaa kuitenkin mukavasti haastetta märässä lumessa uraa aukaisevalle. Kuntoilu ja pieni tauko tehoaa nopeasti, sillä paluumatka Kivijadalta päivän lenkin lähtöpisteeseen kulkee kevyesti, alamäkeen.

Lenkin aikana kaakkoistuuli on saanut lisää voimaa taakseen. Metsän siimeksessä sen huomaa lähinnä puiden heilumisen ja latvusten kohinan voimistumisena. Tuulen humina ja kevyt lumipyry tuovat metsäretkeen erityisen tunnelman.



3 kommenttia:

  1. Minkä mittainen se hiihtolatu Lauhanvuorella on? Olen joskus käynyt siellä talvellakin, mutta mieleen on jäänyt lähinnä vain (jos oikein muistan) loivat nousut ja laskut...

    VastaaPoista
  2. Lauhanvuoren kansallispuistossa kiertää 10 km:n lenkki, josta voi kiertää myös 3 tai 5 km:n kierroksen. Ladut jatkuvat puiston ulkopuolelle Lauhansarveen, Kangasjärvelle ja Isojoen keskustaan. Lisäksi Lauhanvuoren laelta menee latu Kauhajoen puolelle Muurahaiseen (Kauhahiihdon aikaan myös muita latuja). Hiihdettävää riittää suorastaan kymmeniä kilometrejä - ja tällä hetkellä ladut ovat hyvässä kunnossa. Latujen viitoitus ei ole kaikilta osin kovin selkeää, joten kannattaa ottaa latukartta netistä, jolloin on helpompi hahmottaa minne on menossa (tosin kartat ovat melko epäselviä, joten vaatii vähän perehtymistä). Isojoen latutilanne ja kartta: http://www.hiihtoladut.fi/site?node_id=7&action=show_data&p_id=15&row=4&ordercol=paikkakunta&ordertype=asc. Kauhajoen puolen latujen kulkua voi yrittää katsoa tästä kartasta: http://www.suupohja.fi/reitit/pk_lauha_hiihto.gif

    VastaaPoista
  3. Kiitti, olen varmaan hiihtänyt tuolloin tuon 5 km:n reitin Spitaalinjärvelle. Jotain vastaavaa kierrosta voisi ajatella nytkin, niin saisi myös kuljetukset onnistumaan helposti.

    VastaaPoista