sunnuntai 7. tammikuuta 2018

Lunta ja lumikenkiä Lauhanvuorella

Lumikenkäretkelle lähdössä
Uusi vuosi alkoi Lauhanvuoren kansallispuistossa juhlallisesti. Etenkin Lauhanvuoren korkeimmalla paikalla märkänä satanut lumi tarttui tiukasti puiden latvoihin ja koristeli maiseman lumiseksi satumetsäksi. Useamman lumisateen jälkeen lunta on Lauhanvuoren parhailla paikoilla liki 40 senttiä.

Useamman vähälumisen talven jälkeen luminen maisema houkuttelee ulkoilemaan. Perinteisen hiihtämisen sijaan liikkeelle voi lähteä lumikengillä. Osa kävijöistä tyytyy tavalliseen kävelyyn, mutta lumikengillä pääsee liikkumaan paljon laajemmin, eikä ole riippuvainen valmiista urista. Taikapolku pääsi nauttimaan lumikengillä liikkumisesta hyvässä seurassa heti vuoden alussa.
Luminen taikametsä kansallispuistossa

Lumikengät valmiina seikkailuun
Lumikengillä liikkuminen on hiihtämistä helpompaa, sitä ei tarvitse opetella erikseen. Lumikengillä voi lähteä liikkeelle myös lasten kanssa, sillä ne tarjoavat uutuuden viehätystä ja odotuksia seikkailuista. Useimmat lumikenkien kokeilijat pääsevät liikkumisen rytmiin kiinni varsin helposti. Lisäksi sauvat helpottavat tasapainon säilyttämistä etenkin lumikenkäilyn alkumetreillä.

Lumikenkien säätäminen
Lumikenkäretkelle lähdössä
Lumikenkäretki alkaa varusteiden säätämisellä. Lumikenkien mallin mukaan niihin haetaan sopivat säädöt eli siteet sovitetaan omiin kenkiin sopiviksi. Lisäksi valitaan oikean mittaiset sauvat. Lumikengistä on olemassa erilaisia malleja erilaisiin olosuhteisiin mutta perusmalleilla pärjää pitkälle. Porukalla liikuttaessa kävelyn raskautta voi säätää valitsemalla paikan jonossa. Umpihangessa uraa aukaisevalla kävelijällä on raskain työ - ja tehokkain kuntoilu.


Lauhanvuoren luminen taikametsä
Lumikenkiin saa parhaiten tuntumaa, kun aloittaa kävelyn tampatulla pohjalla. Sopivan tyylin löydyttyä on helppo siirtyä hakemaan haasteita syvemmästä lumesta, rinteistä tai muuten haastavammasta maastosta. Lumikengillä pääsee liikkumaan melko helposti sellaisessa maastossa, missä sukset olisivat toivottomat kulkuvälineet.

Lumikengät lähdössä retkelle

Lumikenkäretkellä talvisessa metsässä
Lumikenkäretkellä on seikkailun makua
Lauhanvuoren kansallispuistossa lumikenkäretken lähtöpisteiksi sopivat näkötornin ja Spitaalijärven parkkipaikat. Nuotiopaikat muodostavat retkille hyviä kiintopisteitä, mutta niille voi kulkea hieman suoremman tai reilusti pidemmän reitin kautta. Pidemmän retken tavoitteeksi voi ottaa esimerkiksi Lauhan tai Kärkikeitaan kämpän pihapiirin tai Lohiluoman maisemat.

Lumikengät ovat sikäli helppo retkeilyväline, että niillä voi lähteä liikkeelle lumiseen maastoon kaikkialla. Eteläiseltä Pohjanmaalta löytyy Lauhanvuoren lisäksi muitakin valloittamisen arvoisia lumikenkäilykohteita.

Lumikengillä liikkuminen on hauskaa
Lumikengillä liikkuminen avaa luontoon uusia näkökulmia. Jotain perinteistäkin kannattaa retkellä kuitenkin säilyttää eli eväät. Nuotiolla hieman savustetut vaatteet tuovat tunnelmaa. Makkaran, tikkupullan, nokipannukahvin, vaahtokarkin tai hieman terveellisempien eväiden ansiosta retkestä jää mukava muisto. Mikäli haluaa retkeillä pitkän kaavan mukaan, niin Lauhanvuoren kansallispuistosta on hyvä jatkaa rentoutumaan Lauhansarven luontomatkailukeskuksen ravintolaan, saunaan tai huviloihin.

Nuotiolla nautitut kahvit piristävätEi kommentteja:

Lähetä kommentti