sunnuntai 5. maaliskuuta 2017

Kivipuistosta Susiluolan kodalle

Karijoen keskustan tuntumasta löytyy mukavan vaihtelevia maisemia ulkoiluun. Kangasmaaston poluilla ja tienpohjilla on helppo liikkua ympäri vuoden, kun vietetään vähälumista talvea. Retkeilyn olosuhteet ovat kohentuneet ruhtinaallisesti, kun alueelle on rakennettu kaksi uutta kotaa.

Maaliskuun alussa maastoa koristaa kevyt lumipeite. Suurimman osan talvesta kankaat ovat olleet lähes lumettomat. Helmikuun lopun lumisateet toivat talven viime metreille oikeaa tunnelmaa.

Paarmanninvuori tarjoaa hyvän lähtöpaikan kevyelle retkelle. Hyppyrimäen ja tanssilavan välistä voi suunnata kuntoradalle tai sukeltaa Kivipuistoon. Kivipuistoon on kerätty lähimaastosta löytyneitä kivilajeja. Kivet on nimetty, mutta ne kaipaisivat parempia opasteita. Lisäksi kivien ympäristöä voisi raivata avoimemmaksi eli puistomaisemmaksi.

Kivipuisto on kaivannut taukopaikkaa. Toive toteutui, kun paikalliset aktiivit rakensivat Kivipuiston laidalle sympaattisen pienen kodan (kartta). Kodassa kelpaa lepuuttaa jalkoja ja nauttia eväitä tai turista vaikka kivistä.Paarmanninvuori nousee selvästi Karijoen keskustan yläpuolelle. Kapean kallioselänteen toisella puolella on syvä hiekkakuoppa, jonka takana kohoaa Susivuori. Susivuoren korkeimmalle paikalle kapuamalla pääsee kurkistamaan länteen, jossa avautuvaa maisemaa hallitsevat metsät.

Salaisuutensa säilyttänyt Susiluola on peitelty talveksi, mutta vieressä avautuvat opasteet johdattavat kävijän Susiluolan arvoituksen ääreen.

Paarmannin- ja Susivuoren rinteet tuntuvat kävelijän jaloissa. Suljetun Susiluolan sijaan retkeilijä voi astua upouuteen kotaan, jossa eväitä voi syödä nuotion ääressä isompikin seurue. Hieman kodan tunnelmaa latistaa, että vieressä on autoja parkissa. Mieluummin kodan ympärillä katselisi tuulessa humisevia puita.

Susiluolan kodalta voi palata Paarmanninvuorelle tuttua reittiä. Karttaa tutkimalla vaihtoehdoiksi avautuu useita polku- ja tiepohjia. Vähälumiseen aikaan maisemia voi katsella myös poluttoman metsän kautta oikaisemalla. Pidempi lenkki järjestyy suuntaamalla Pyhävuoren rinteille.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti