perjantai 6. marraskuuta 2015

Lauhanvuoren syysvesillä



Syksyn lauhat ja kuivat säät ovat suosineet retkeilyä. Lauhanvuoren kansallispuiston polut ovat tarjonneet erinomaiset olosuhteet luonnossa liikkumiseen.

Marraskuun alussa kelit ovat olleet melkein kesäiset, kun lämpöä on ollut parhaina päivinä yli kymmenen astetta. Kuivan lokakuun jälkeen saapuneet sateet ovat tuoneet hieman ensiapua vesitilanteeseen.

Marraskuun alkupuoliskolle ajoittuu perinteinen syyslenkki Lauhanvuoren maisemiin talvilintujen syyslaskennan merkeissä. Aamu kirkastuu verkkaisesti matalalla roikkuvien sumupilvien alla.

Puiden latvoihin tiivistyvä utu ja satunnainen tihkusade tippuu hiljalleen maahan. Vesipisaroiden verkkainen tipahtelu hallitsee hiljaista syysaamua.

Lauhan syksyn jälkeen kankailla on vielä runsaasti tiaisia ja syksyn vaelluksen tuomia käpytikkoja. Pieneksi kutistunut teeriparvi pitää kanalinnut listalla.

Lauhanvuoren kankailla mutkitteleva Lohiluoma virtaa raikkaan pohjaveden vauhdittamana kuten aina ennenkin. Ensimmäiset koskikarat ovat ehtineet Suupohjaan, mutta tälläkin kertaa laji jää näkemättä luoman varrella.

Luoman vaalea hiekkapohjan yli vilahtaa kala. Hyvällä tuurilla luoman nimikkolajin pääsee näkemään, kun malttaa liikkua riittävän varovasti ja seuraa tarkasti puron elämää. Mutta tällä kertaa kaloja näyttäytyy toisen ja kolmannenkin hiekkapohjan päällä. Neljännellä sorapohjalla kaloja näkyy jo useampi.

Luoman asukkailla on käynnissä kosiomenot. Purotaimenen kutu ajoittuu syksyyn, jolloin kalat laskevat mätimunansa luoman sorapohjille. Vettä luomassa on varsin vähän, joten kaloja liikkeitä pääsee seuraamaan ilman apuvälineitä.

Purotaimenet ovat pieniä, monet vain kymmensenttisiä. Suurimmat taimenet näyttivät noin kolmekymmensenttisiltä.

Purotaimenta on vaeltavan taimenen eli meritaimenen kanssa samaa lajia. Puroissa elävä taimen voi myös palata takaisin isompiin vesiin, sillä ei ole muista taimenista eriytynyttä kantaa. Puroissa elävistä taimenista tiedetään kuitenkin vielä aivan liian vähän.

Kaikki alkuperäiset taimenkannat ovat uhanalaisia, joten niiden kalastusta säädellään vahvasti. Purotaimenen kalastaminen on kielletty kokonaan kaikissa vesistöissä ja erityisesti kansallispuistoissa. Lauhanvuorella kalastus suodaan lähinnä saukolle.

Lauhanvuoden lähdepitoiset luomat tarjoavat tärkeän elinympäristön purotaimenelle. Myös koko Isojoen-Lapväärtinjoen vesistö on hienoine koskijaksoineen taimenelle tärkeä elinympäristö.

Lauhanvuorella on vettä on luomien lisäksi muutamassa lammessa ja pikkujärvessä. Kuivajärvessä uimamahdollisuudet ovat käyneet heikoiksi. Vähäsateisen syksyn jälkeen järven keskellä olevassa notkossa on vettä vain kymmenkunta senttiä. Vesikivien kylkiin jääneet merkit kertovat selvästi, millä korkeudella vesi on lainehtinut keväällä.


Lauhanvuori helmi on kuitenkin Spitaalijärvi, josta vesi ei katoa kuivempanakaan hetkenä. Lauhanvuoren laen läheisyys näkyy järvimaiseman utuisuutena. Rannoilla on muutenkin rauhallista, kun päivän kosteus on houkutellut ulkoilijat jäämään kotiin.

Maisemassa ei näy merkkejä lähestyvästä talvesta. Samanlaista syksyistä tunnelmaa on ollut tarjolla jo pidemmän aikaa. Kuvia katsellessa talvi nousee mieleen, kun jäkälikkö koristelee polunvarren männikön pohjan valkoiseksi.






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti